Deklaracija lidera EU i zapadnog Balkana: Ubrzanje procesa pristupanja

Zvaničnici Evropske unije i lideri zemalja zapadnog Balkana danas su na samitu u Tirani usvojili zajedničku deklaraciju o odnosima EU i te regije.

U Deklaraciji se navodi da eskalacija agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost te ističe važnost strateškog partnerstva između EU i regiona zapadni Balkan.

– EU ponovo potvrđuje svoju potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, na osnovi kredibilnih reformi od partnera, poštenih i strogih uvjeta te načela vlastitih zasluga šta je u našem uzajamnom interesu – navedeno je u dokumentu.

“Strateška opredijeljenost”

Učesnici samita su u Deklaraciji pozdravili napredak koji su partneri zapadnog Balkana napravili na svojim putevima ka EU od Samita EU – zapadni Balkan u Brdu u oktobru 2021. godine, a naročito pozdravljaju održavanje prvih međuvladinih konferencija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Također, EU pozdravlja odlučnost partnera zapadnog Balkana da podrže temeljne evropske vrijednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima.

– Zajednički nastup sa EU je jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikad jer Rusija eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine. Zajednička vizija budućnosti znači obostrane odgovornosti i dijeljene vrijednosti. Kako produbljujemo saradnju s partnerima, tako ponovo apelujemo na njih da ostvare brz i stalan napredak ka punom usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU (ZVSP) i da djeluju u skladu sa time, uključujući u pogledu restriktivnih mjera EU – jedan je od zaključaka.

Pohvalili su partnere zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku opredijeljenost u tom pogledu svojim potpunim usklađivanjem sa ZVSP-om EU.

“EU ostaje najbliži partner”

Između ostalog tvrde da EU ostaje najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za region.

– Partneri bi trebali da učine što vidljiviji izvanredni volumen i raspon te podrške i odraze ju u svojim javnim debatama i komunikaciji kako bi građani mogli cijeniti konkretne prednosti partnerstva sa EU – navodi se u Deklaraciji.

Istaknuto je da je Evropsko vijeće pozvalo Komisiju, visokog predstavnika i Vijeće da još unaprijede postepenu integraciju regiona već tokom samog procesa proširenja, i to na reverzibilan način zasnivan na zaslugama te su podsjetili na važnost stalnih reformi, i u korist građana i kao osnove za kontinuiranu podršku EU najprije u oblasti vladavine prava, a naročito onih reformi koje su povezane sa nezavisnosti i funkcionisanjem pravosuđa te borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare