Izvor:index.hr

Dipfejk: Evropski političari prevareni da razgovaraju s Kličkom

Gradonačelnici nekoliko evropskih prijestonica bili su sigurni da putem video poziva razgovaraju da prvim čovjekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni.

Osoba koja zvuči i izgleda kao Kličko uspjela je da obavi razgovore sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča, piše Gardijan.

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifej preko platforme “Webex” vodila je unaprijed zakazani video razgovor sa osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala kao Kličko.

“Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom”, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta, navodni gradonačelnik Kijeva sa druge strane linije počeo je da govori o problemu ukrajinskih izbjeglica koje varaju njemačku državu, a činilo se i da poziva da se izbjeglice vrate u Ukrajinu zbog vojne službe. Tada je razgovor za gradonačelnicu Berlina postao sumnjiv.

Kada se veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Njemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba u video pozivu nije pravi Kličko, objavio je magazin “Špigel”.

“Izgleda da imamo posla sa dipfejkom”, saopštila je kancelarija Franciske Gifej.

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša. Koristi vještačku inteligenciju da zamijeni ili digitalno izmijeni lice.

“Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet. Sve kako bi se digitalnim sredstvima podrilo povjerenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine “, rekla je Gifej.

Gardijan dodaje i da je kancelarija gradonačelnika Madrida takođe podnijela prijavu policiji zbog osobe koja se u video razgovoru sa Hoze Luisom Martinez Almeidom lažno predstavlja kao Kličko.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig objavio je u srijedu na Tviteru da je video pozivom razgovarao sa Kličkom – tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, na zvaničnoj stranici austrijske prijestonice objavljeno je saopštenje da je Ludvig izgleda bio žrtva “ozbiljnog slučaja sajber kriminala”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Od 1. novembra bez ruske nafte za Srbiju

„Evropska unija je dozvolila te sankcije na uštrb života i standarda svih građana Srbije, uključujući i pripadnike...

Za najpovoljniju trgovinu, tu je novi krug VOLI cijena

Iz široke ponude izdvajamo samo neke:

Montefarm: Stigla vakcina protiv sezonskog gripa, distribucija od ponedjeljka

Kako se navodi, nakon ispunjenja svih strogo kontrolisanih i zakonom regulisanih propisa kada su vakcine u pitanju,...

U sklopu međunarodne akcije u Podgorici uhapšen Danac

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa policijskim službenicima Regionalnog centra...

Moj Lab pedijatrija – dr Branka Samardžija Jovanović: Doktorima...

Rođena sam u Sarajevu, gdje sam završila osnovnu i srednju medicinsku školu. Započela...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare