Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja i niza kritika

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew svjedočio je danas pred odborom američkog Kongresa o odnosu aplikacije s Kinom, koje podatke prikuplja i šta radi s njima.

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke korisnike i da ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Naime, američke vlasti su zabrinute da kinesko vlasništvo TikToka čini aplikaciju nepovjerljivom.

Američka vlada strahuje da bi Kina mogla iskoristiti svoje zakone o nacionalnoj sigurnosti kako bi natjerala TikTok da preda značajnu količinu ličnih podataka koje prikuplja od svojih američkih korisnika.

Predsjedavajuća Cathy Rodgers započela je saslušanje oštrom kritikom TikToka.

Ona kaže da bi SAD trebale zabraniti platformu iz raznih razloga, rekavši da prijeti nedužnoj djeci i predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti zbog kineskog vlasnika TikToka ByteDance.

Prvobitno su i republikanska predsjedavajuća komiteta, predstavnica Cathy McMorris Rodgers i član demokratskog ranga, predstavnik Frank Pallone, istakli zabrinutost oko potencijalnog utjecaja TikToka na djecu.

“Djeca i tinejdžeri su posebno ranjivi. Česta internetska upotreba interaktivnih medija na digitalnim uređajima povezana je s povećanim nivoom depresije među učenicima srednjih i srednjih škola. Istraživanje je pokazalo da TikTok algoritmi preporučuju videozapise tinejdžerima koji stvaraju i pogoršavaju osjećaj emocionalnog stresa, uključujući video zapise koji promovišu samoubistvo, samoubistvo štete i poremećaji u ishrani”, izjavio je Pallone.

Shou Zhi Chew je započeo energičnu odbranu TikToka, dokazujući moguće koristi za djecu i mlade u obliku obrazovnih videa. On dodaje da TikTok veoma ozbiljno shvata zabrinutost za nacionalnu sigurnost, dodajući da TikTok “nije u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vlade”, sa 60 posto njegovog udjela u vlasništvu globalnih investitora i tri od pet članova odbora iz SAD.

Republikanski poslanik Gus Bilirakis rekao je da postoji nedostatak adekvatne moderacije sadržaja, što ostavlja prostora da djeca budu izložena sadržaju koji promovira samopovređivanje.

“Vaša tehnologija bukvalno vodi u smrt”, rekao je Bilirakis izvršnom direktoru TikToka Shou Chewu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy rekao je danas da podržava zakon koji bi efektivno zabranio TikTok u SAD-u, što je do sada najjasniji znak na Capitol Hillu da se popularna aplikacija za društvene mreže zabrani.

Republikanka Debbie Lesko je nekoliko puta pitala Shou Chewa da li se slaže da kineska vlada potiskuje muslimansku ujgursku manjinu u zapadnoj Kini.

Chew ni u jednom trenutku nije rekao “da”, već odgovara rekavši kako je duboko zabrinut o kršenju ljudskih prava i ističe da je danas ovdje kako bi opisao šta rade na platformi.

Nakon što je optužen za izbjegavanje, Chew kaže da svako ko koristi njihovu aplikaciju može pristupiti sadržaju o Ujgurima i dodao da “dopuštaju korisnicima da slobodno izraze svoje stavove o ovom pitanju”.

Ovo saslušanje je pomno propraćeno u Velikoj Britaniji – posebno kod onih koji su više nastrojeni prema Kini i koji žele slijediti vodstvo Washingtona.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare