Izvor:n1

Dodik impresioniran načinom na koji Putin poznaje probleme na Balkanu

On je bio pripremljen i ispravno upoznat sa razvojem situacije – rekao je Dodik i pojasnio kako je ustavna pozicija upitna jer su u pitanju zakoni koje su nametnuli visoki predstavnici.

“Na nama je da kažemo hoćemo li to da trpimo i verifikujemo, ili da kažemo da hoćemo novi dogovor i da nećemo to uopšte da prihvatimo” – rekao je Dodik za RTRS.

“Rusija ima apsolutno pozitivan pristup svim otvorenim pitanjima, zainteresovana je za stabilizaciju prilika, prije svega mira na Balkanu i poručuje da niko ne može da nam nameće rješenja,” izjavio je Dodik.

“Rusija smatra da Balkan pripada balkanskim ljudima i da oni treba da odlučuju, a ne neko sa strane. Rusija nema nikakav špekulativni interes na Balkanu i to je vidljivo iz poruke koja nam je poslata – čuvajte mir, sarađujte, odbacite rat kao opciju i niko vam ne može nametnuti rješenja sa strane, osim onih koje vi želite”, rekao je Dodik.

Sumirajući utiske razgovora s Putinom, Dodik je rekao da se kući vraća veoma zadovoljan.

“Što se mene tiče, ja se vraćam sa prtljagom koji je daleko veći nego što sam očekivao da ću ponijeti odavde” istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je impresioniran načinom na koji predsjednik Putin poznaje probleme na Balkanu i kako ih postavlja u pogledu prioriteta.

Upitan šta je glavna politička poruka o BiH koju je Putin uputio, Dodik je odgovorio:

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i samo oni shodno svojoj volji bez nametanja sa strane mogu da dogovaraju svoj način života,”prenosi RTRS.

Pristup Rusije je, kako je konstatovao Dodik, daleko racionalniji i realniji od onog sa Zapada čiji zahtjevi ne stabilizuju prilike.

“Taj pristup je blizu realnog života, za razliku od imaginacije koju često dobijamo sa Zapada o potrebi neke funkcionalne BiH koja se pokazuje kao centralno uređena unitarna zemlja koju neće mnogi. Neće je Srbi, neće je Hrvati, a oni to nameću. Tako da se energija troši na stvari koje ne daju efekte. I onda dolaze sa Zapada i nas krive kako ne uspijevamo da riješimo problem. U suštini, mi se borimo protiv njihovih nerealnih koncepcija uređenja”, naveo je Dodik.

Rusija je za saradnju među narodima, rekao je Dodik, te podsjetio na nedavni susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom tokom kojeg mu je turski predsjednik uputio sličnu poruku, rekavši da je ključ postojanja BiH zavisi od dogovora naroda u BiH.

“U tome se ne uspijeva, ali to ne znači da jednog dana nećemo uspjeti,” naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa Putinom dogovoreno da aranžmani oko cijene gasa za Republiku Srpsku ostanu isti, što znači da će cijena ostati na nivou od 290 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Na sastanku je podržan i projekat novog gasovoda od Rače prema Banjaluci, a Dodik je rekao da očekuje da će njegova izgradnja početi već sljedeće godine, u obimu koji bi osigurao dovoljno gasa za sve potrošače koji se tu nalaze.

Kako je najavio, o tome će sutra detaljnije razgovarati sa direktorom Gasproma, Aleksejom Milerom.

Poziv Putinu da posjeti Banjaluku

Dodik je rekao i da je pozvao Putina da posjeti Banjaluku kada bude osvećenje srpsko-ruskog hrama koji se gradi uporedo sa srpsko-ruskim kulturnim centrom. U pitanju je hram koji predstavlja repliku hrama posvećenog čudima Svetog Arhangela Mihaila, a koji se nekada nalazio u Kremlju.

“Rekao sam da očekujemo njegov dolazak, a Putin je rekao da i on to očekuje i da će, u svakom slučaju, kada građevinski radovi budu u fazi da se stavi pod krov, neko iz Ruske Federacije doći da pomogne u završetku tog hrama”, rekao je je Dodik.

Dodik je napomenuo da je teško precizirati kada bi Putin mogao da dođe u prvu posjetu Banjaluci, ali je naveo da očekuje da će građevinski dio čitavog centra biti završen krajem sljedeće godine i da će to biti prilika da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ili neko drugi u ime predsjednika Rusije tada dođe.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Anonimous
Anonimous
03/12/2021•09:33 09:33

Oduševljenje međeda kada vidi kako Putin postupa sa svojom opozicijom, odma’ u ‘aps.