Izvor:Buka

Dok svijet grca u recesiji, hiperbogati državni fond svakom Norvežaninu zaradio je novih 8000 dolara!

Norveški stabilizacijski fond objavio je u četvrtak da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), ponajviše zahvaljujući jačanju dionica američkih tehnoloških kompanija u koronakrizi.

Tehnološki sektor među rijetkim je industrijama koje su profitirale od mjera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi ljudi bili primorani raditi od kuće i obavljati kupovinu putem interneta, podsjeća Reuters.

„Na finansijska tržišta i dalje utiče neizvjesnost povezana s koronavirusom. Uprkos tome, povrat od ulaganja na tržištu dionica bio je dobar, ponajprije zahvaljujući snažnom tehnološkom sektoru u SAD-u”, rekao je čelnik fonda Nicolai Tangen u saopštenju.

Norveški stabilizacijski fond vlasnik je udjela u približno 9.200 kompanija u svijetu, odnosno 1,5 posto svih izlistanih dionica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine.

U avgustu su bili objavili da očekuju dalja previranja na finansijskim tržištima budući da se svijet i dalje bori s pandemijom Covida-19, s tim da i dalje ostaje neizvjesno kakve će biti ukupne posljedice u realnoj ekonomiji.

„Takva ocjena i dalje stoji, sada još i više, s obzirom na nedavni dolazak drugog talasa… Niko ne očekuje da će to definitivno završiti”, rekao je zamjenik direktora fonda Trond Grande u četvrtak Reutersu.

„Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati… pa i u idućoj godini”.

Grande ipak uočava blagi raskorak između realne ekonomije i finansijskih tržišta koje su podsticajima poduprle vlade i centralne banke.

„Ne možemo jasno procijeniti šta to znači za određene sektore, hoćemo li nastaviti putovati kao do sada ili ćemo promijeniti svoje navike”, rekao je.

Uprkos previranjima fond je u razdoblju od jula do septembra ostvario pozitivan prinos od 4,3 posto, ponajprije zahvaljujući 5,7-postotnom prinosu po dioničkom portfelju, koji čini 70,7 posto ukupnog portfelja fonda.

Utemeljen 1996., najveći svjetski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.160 milijardi dolara. To znači da je svakoj građanki i građaninu Norveške, uključujući djecu, pribavio približno 217.000 dolara. A samo u protekla tri mjeseca, nešto više od 8000 dolara.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

SZO: Putovanja su sada relativno bezbjedna

Vrhunski stručnjak za vanredne situacije Majk Rajan takođe je rekao da bi testovi za korona virus trebalo...

U Fransuskoj više od 49.000 novozaraženih

Broj novozaraženih veći je za 2.000 nego juče, ali manje za 3.000 nego u nedjelju kada je...

(VIDEO) Uništen raketni sistem koji je sijao smrt u...

"Bayraktar TB2 SİHA" naoružan bespilotnim avionima uništio je sistem "Smerch MBRL" koji pripada armenskim snagama.

BEOGRAD: Građani palili svijeće kod Hrama Svetog Save za...

U maloj crkvi kod Hrama Svetog Save vjernici su danas palili svijeće za mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji...

REKORD: U svijetu više od pola miliona oboljelih za...

Od toga je oko polovina novozaraženih, 258.628 u Evropi. U Sjevernoj i Južnoj Americi registrovano je 152.211...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare