Ekonomist piše o lažiranju podataka o koroni na Balkanu

Ugledni britanski magazin Ekonomist objavio je analizu borbe protiv pandemije balkanskih zemalja, sa akcentom na nerealno niske stope zaraze i smrtnosti i lažiranje podataka u Srbiji, ali i u ostalim zemljama Balkana.

Kako navodi Ekonomist u analizi koja će se naći u avgustovskom izdanju magazina, u prvim mjesecima činilo se da Balkan drži pandemiju pod kontrolom.

“Stope zaraze i smrtnosti bile su niske. U martu, kada je covid počeo da se širi Evropom, većina balkanskih zemlja je donijela stroge mjere i brzo se zatvorile. U maju crnogorski premijer izjavio je njegova zemlja prva covid-slobodna država na starom kontinentu. Ali do kraja jula Crna Gora je bila druga u Evropi po stopi zaraze. Sada, osam od deset evropskih zemalja sa najbrže rastućom stopom je na Bakanu. Ako je ikada bilo tačno da je rana stroga akcija radila, prednost je izgubljena brzim otvaranjem ovih zemalja. Ili su možda rane brojke bile pogrešne, možda slika pandemije na Balkanu nikada nije bila dobra kao što je predstavljana”, navodi Ekonomist u analizi.

Ekonomist navodi da su od početka juna, sudeći po srpskoj statistici, samo 244 osobe preminule od kovida. Međutim, navode da je BIRN otkrio da je prava cifra 632 preminulih.

“Predsjednik Srbije i Vlada, u to vrijeme u sred izborne kampanje, negirali su da su pokušali da smanje realne brojke. Međutim Gorica Đokić, predsjednica Unije ljekara, rekla je da se više brojke poklapaju sa onima koje je unija dobila od kolega širom zemlje”, piše Ekonomist.

“Danas, kaže Đokić, i pod pritiskom 2.870 ljutih ljekara koji su potpisali protestno pismo vlasti, čini se da se objavljuju tačnije brojke. Ona smatra da je jedan od razloga za manji broj zaraženih u prvim mjesecima to što gotovo da nije bilo testiranja. Danas ga je više. Međutim, srpski ljekari koji poput nje rade u bolnicama i dalje se rijetko testiraju. Đokić vjeruje da se vlasti plaše da će zdravstveni sistem kolabirati ako svi zaraženi doktori uzmu bolovanje”.

Magazin ističe da, kao i u ostatku Evrope, zvanične poruke o koroni su konfuzne i dodaje da je na Balkanu ova konfuzija pomješana sa niskim poverenjem u zvaničnike.

U opsežnoj analizi Ekonomist se osvrće i na probleme izazvane covid krizom u Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini.

Navodi i da teorije zavjere vezane za covid na Balkanu često promovišu ugledni ljudi, uključujući bivšu ministarku zdravlja Srbije.

“Sveštenici su takođe igrali svoju ulogu. U Crnoj Gori su se pojavile infekcije s početkom odmora, ali i nakon ogromnih antivladinih demonstracija koje je predvodila srpska pravoslavna crkva. U cijelom regionu pandemija se poklopila sa pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim praznicima koji su okupljali porodice. Još gore, kaže bošnjački analitičar Adi Čerimagić, u ovom siromašnom dijelu Evrope pritisak za povratak na posao je ogroman, a to dodatno povećava stopu zaraze”, zaključuje Ekonomist.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

Komentari

avatar