EMA potvrdila da je korist od AstraZeneke veća od rizika

Evropska agencija za ljekove (EMA) potvrdila je danas, poslije analize slučajeva krvnih ugrušaka koji se dovode u vezu sa vakcinom AstraZeneka, da su koristi od te vakcine veće od rizika.

“Zaključili smo da prijavljeni neobični i rijetki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nus pojave ove vakcine“, rekla je izvršna direktorka EMA Emer Kuk na konferenciji za novinare, iznoseći nalaze ispitivanja Komiteta za bezbjednost agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

Ona je istakla da je kovid ozbiljna bolest, sa visokim procentom hospitalizacija i hiljadama umrlih, i da je EMA poslije ispitivanja zaključila da je AstraZenekina vakcina “izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija” u slučajevima koronavirusa.

Dodala je da nijesu potvrđeni specifični faktori rizika, poput starosne dobi, pola ili ranijih komorbiditeta u nastajanju krvnih ugrušaka, jer su ti incidenti potvrđeni kod oba pola i svih starosnih dobi.

Navela je da je mogući uzrok stvaranja krvnih ugrušaka “reakcija imunog sistema na vakcinu, što vodi do stanja koje je slično onome koje se kod nekih događa pri upotrebi heparina”.

“Nastavićemo da pratimo naučne dokaze o efikasnosti svih odobrenih vakcina protiv kovida, i s tim u vezi ćemo izdavati pojedinačne preporuke”, kazala je Kuk.

Zvaničnik EMA juče je rekao da postoji “veza” između AstraZeneke i slučajeva tromboze nakon primanja te vakcine protiv koronavirusa.

“Sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost sa vakcinom. Šta izaziva ovu reakciju, međutim, još ne znamo… Da rezimiramo, u narednih nekoliko sati ćemo reći da postoji veza, ali još moramo da razumijemo kako do toga dolazi”, izjavio je Kavaleri za italijanski dnevnik Mesađero.

Nakon izjave Kavalerija, EMA je saopštila da još procjenjuje da li je vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka povezana sa pojavom krvnih ugrušaka, najavivši da će u srijedu ili četvrtak objaviti zaključke ispitivanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Obalska straža SAD zaplijenila drogu vrijednu rekordnih 1,4 milijarde...

Ovo je najveći istovar ilegalnih droga u istoriji obalske straže, izjavio je komandant Stiven Polin na konferenciji...

Uhapšen vođa Ndrangete u Madridu

Kako saopštava FoNet, a prenosi N1, španska policija je navela da je hapšenje obavljeno u saradnji sa...

Jelići demantovali Vujošević: Podnijećemo krivičnu prijavu

“Potpuna je besmislica i izmišljotina o višemilionskim zloupotrebama. Tek je gnusna, bijedna laž da su naša djeca...

Ručna bomba u dvorištu kuće državnog sekretara MUP-a Rada...

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, takozvana “kašikara” pronađena je tokom sređivanja dvorišta, nakon čega je obaviještena policija.

Sjutra kiša

Više izgleda za padavine u sjevernim i sjeveroistočnim predjelima. Kako je saopšteno iz Zavoda...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare