Izvor:Beta

Emirati i Jordan izrazili protest Izraelu zbog nasilja u Jerusalimu

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas pozvali izraelskog ambasadora u Abu Dabiju da izraze protest zbog sukoba izraelskih snaga bezbjednosti sa palestinskim civilima na svetilištu u Jerusalimu gdje se nalazi džamija Al-Aksa.

Ministarka za međunarodnu saradnju Rim Al Hašemi obavijestila je ambasadora Izraela u Emiratima Amira Hajeka da njena zemlja oštro protestuje i osuđuje ono što se događa u Jerusalimu i kod džamije Al-Aksa, uključujući napade na civile i upade na sveta mjesta u kojima su mnogi civili povrijeđeni, prenose agencije.

Al Hašemi je naglasila potrebu da sukobi odmah prestanu, da se obezbijedi puna zaštita civila, poštovanje prava Palestinaca na vjeroisposvijest i zaustavljanje kršenja svetosti džamije Al-Aksa. Ona je takođe pozvala da se poštuje uloga kraljevine Jordan kao zaštitnice svetih mjesta u Jerusalimu u skladu sa međunarodnim pravom.

Uz to je naglašena potreba da se stvore odgovarajući uslovi koji će omogućiti povratak na ozbiljne pregovore sa ciljem postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira i osnivanja nezavisne palestinske države u granicama od prije rata 1967. godine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a u skladu sa međunarodnim rezolucijama i Arapskom mirovnom inicijativom.

Emirati nisu nikada ratovali s Izraelom, ali su 2020. godine normalizovali odnose sa tom zemljom u sklopu Sporazuma Avrama kojima su posredovale SAD, podsjeća Frans pres. U ponedjeljak je ministar spoljnih poslova Jordana Haitam Abu Al-Ful takođe pozvao na poštovanje prava na molitve bez ograničenja na okončanje svih pokušaja da se nametne podjela svetilišta.

Jordanski zvaničnik je rekao da je od otpravnika poslova ambasade Izraela u Jordanu zatraženo da odmah prenese izraze protesta izraelskoj vladi i pozvao na momentalan prekid svih akcija čiji je cilj izmena statusa kvo u Jerusalimu.

Više od 150 Palestinaca povrijeđeno je u sukobima s izraelskim snagama u kompleksu džamije Al-Aksa prošlog petka dok muslimani obilježavaju sveti mjesec posta Ramazan. Jordan je potpisao mirovni sporazum sa Izraelom 1994. godine i upravlja Uzvišenim utočištem (Haram al Šarifom) gdje se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu. Ali jevrejska država kontroliše pristup tom mjestu, najsvetijem za Jevreje, koji ga zovu “Brdo hrama” jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim, gdje su sveta mjesta tri monoteističke religije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao. Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati vječna prijestonica Izraela dok Palestinci žele da to bude glavni grad njihove nezavisne države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dukaj: Težimo profesionalnoj, transparentnoj i otvorenoj javnoj upravi

Sastanak je, kako je saopšteno iz tog resora, bio prilika da sa tradicionalnim međunarodnim partnerima i predstavnicima...

Šćekić: Država ima poseban senzibilitet prema onima koji brinu...

U ime Zadruge Ugovor je potpisala v.d.direktorice Stambene zadruge zdravstvenih radnika ''Zdravstvo'' Maja Radišević.

Intelektualci podržali Đukanovića: Za Crnu Goru u EU

"Pobjedom Mila Đukanovića, Crna Gora dobila bi šansu da se vratiti na trasu demokratije, međunacionalnog i međuvjerskog...

(VIDEO) Snažna poruka iz SAD: Uzmi tu olovku i...

"Želim da poručim crnogorskom narodu da ću da dođem iz Amerike na dva dana da dam svoj...

Podgorica: Vaskršnji pazar na Velikoj pijaci od 3. do...

Na njemu će se predstaviti izlagači koji će prodavati razne ručno rađene ukrase sa simbolima Vaskrsa, boje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare