Erdogan: Izrael pokušava da slomi duh stanovnika Gaze namjernim bombardovanjem bolnica

Izrael pokušava da slomi otpornost stanovnika Gaze namjernim bombardovanjem bolnica u opkoljenoj enklavi, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, misleći na ponovljene, namjerne napade na bolnice u Gazi posljednjih sedmica, prenosi Anadolija.

“Izraelu i njegovim pristalicama koje koriste sva moderna ratna sredstva protiv djece, žena, staraca će se suditi u savjesti čovječanstva”, rekao je Erdogan, govoreći nakon sjednice Vlade u Ankari.

Dodao je da je od početka izraelskog napada na Gazu 7. oktobra, palestinska enklava doživjela zločine i okrutnost sličnih onima u srednjovjekovnim krstaškim ratovima i Drugom svjetskom ratu.

Poručio je da je Turska “jedina zemlja” koju Izrael ne može nazvati antisemitskom.

“Ne možete vidjeti takvu mrlju srama u prošlosti Turske. Ako ne reagujemo na ono što se dešava u Gazi, nećemo moći spriječiti da okupatorski fanatizam sjutra dođe do naših zemalja”, rekao je Erdogan.

Orkad je Izrael počeo da bombarduje Pojas Gaze nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 9.000 žena i djece, a više od 30.000 je ranjeno, prema posljednjim podacima palestinskih vlasti.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, takođe su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Broj ubijenih u Izraelu je revidiran na oko 1.200, prema zvaničnim podacima.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare