EU: Represija Lukašenkovog režima sada pogađa i djecu

Evropska unija je danas saopštila da je represija bjeloruskih vlasti dostigla nivo bez presedana, da sada pogađa i djecu, i ponovo zatražila hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika.

“Prošle nedjelje, sud u Brestu je izrekao još jednu sramnu i politički motivisanu presudu kojom se podržava represija režima (predsjednika Aleksandra) Lukašenka nad narodom Bjelorusije. Darja Losik je osuđena na dvije godine zatvora jer je u intervjuima branila svog muža Ihara Losika od izmišljenih optužbi i žalila se Lukašenku na osuđujuću presudu protiv njega”, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Služba koju vodi šef evropske diplomatije Žozep Borel navela je da je Ihar Losik u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora zbog vođenja popularnog bloga i da se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem.

“Budući da je sada osuđena i njegova supruga, njihovo četvorogodišnje dijete ostalo je bez roditelja. Ovo nehumano postupanje prema beloruskim građanima mora da prestane. EU ponavlja svoj zahtjev za hitnim oslobađanjem političkih zatvorenika”, navodi se.

Dodaje se da u Bjelorusiji “gotovo svakodnevno ima novih primera proizvoljnih i okrutnih kazni na političkim suđenjima iza zatvorenih vrata”.

“Represija Lukašenkovog režima dostigla je nivo bez presedana, sa više od 1.440 političkih zatvorenika, a sada pogađa i najugroženije, djecu. Evropska unija će nastaviti da podržava sve ljude koji teže slobodnoj, demokratskoj i nezavisnoj Bjelorusiji”, navodi EEAS.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Joković: SNP uskoro donosi odluku o predsjedničkim izborima

Iz GP URA nam je nezvanično saopšteno da neće imati kandidata i da će na izborima podržati...

Ustavni odbor danas predlaže sudije: Prije odbora kolegijum predsjednice...

Prije odbora će biti održan kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović. Predstavnici vlasti...

ZEMLJOTRES U TURSKOJ I SIRIJI: Broj stradalih dostigao 4.300,...

Preko 50 crnogorskih spasilaca nije sinoć otišlo u Tursku, radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, na...

Radulović o Spajićevoj izjavi: Predsjednik države ne može mandatara...

To nijesu nadležnosti predsjednika države. Predsjednik države predlaže mandatara kako to definiše Ustav - na osnovu razgovora...

UTICAJ SA STRANE: Najveći suparnik SPC je Đukanović, „igraće“...

Gotovo je svima jasno šta je cilj ponovnog uplitanja SPC u politiku i predsjedničke izbore, gdje imaju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare