Izvor:Klix.ba

Finska i Švedska šalju delegaciju u Ankaru zbog pregovora o članstvu u NATO savezu

Ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Cavusoglu je potvrdio da će se sutra u Ankari sastati zvaničnici ove države sa delegacijama Finske i Švedske kako bi razgovarali o članstvu ovih zemalja u NATO savezu.

Ranije je ministar vanjskih poslova Finske, Pekka Haavisto potvrdio da će njegova država i Švedska u srijedu poslati delegacije u tursku prijestolnicu kako bi pokušali postići dogovor o prijemu ove dvije države u NATO savez.

U nedjelju je predsjednik Turske, Reccep Tayyip Erdogan održao telefonske razgovore sa liderima Finske i Švedske u naporu da se postigne dogovor.

Turska je optužila Finsku i Švedsku da pružaju utočište osobama povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i pristalicama Fethullaha Gulena (FETO) koje Turska smatra teroristima. Također, zahtjev Tuske je i da se ukinu zabrane na uvoz vojne opreme koje su ove države uvele Turskoj.

Erdogan je ranije izjavljivao da čak nema potrebe da delegacije iz ovih država uopće pokušavaju doći u Tursku kako bi pregovarali o članstvu u NATO savezu.

Da bi se primile nove članice u NATO potrebno je da postoji saglasnost svih 30 država članica ove najjače vojne alijanse na svijetu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Popović Petrić negira da se sveti direktoru: Jokić krio...

Predsjednica Odbora direktora Doma zdravlja u Podgorici dr Natalija Popović Petrić kazala je za "Dan" da oštro demantuje tvrdnju...

Vučić ne žali novac za ,,srpski svet“

Izgradnju Srpske kuće u Beranama koja je u četvrtak, 1. decembra, otvorena u Beranama u najvećoj mjeri...

Dritan ekspres

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak...

Dukaj sa Eskobarom u Stejt Dipartmentu: Jačanje sistema sajber...

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj, sastao se danas, u Stejt Dipartmentu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za...

Popović: Abortus BIRN-a

BIRN je, konačno, odlučio da novinarka Kaćuša Krsmanović i građanska aktivistkinja Tijana Lopičić više nijesu baš neke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare