Fon der Lajen u Kijevu: Impresivan napredak Ukrajine ka EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u posjeti Ukrajini gdje se sastala sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tokom zajedničkog obraćanja medijima zvaničnica EK poručila je da proces pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji teče po planu.

“Impresivna je brzina, odlučnost i preciznost kojom napredujete. Evropska unija treba da učini više kako bi pomogla Ukrajini da više napreduje”, rekla je fon der Lajen dodavši da EU nastoji da poveća isporuku ukrajinske struje Evropi.

“Izdvojićemo stotinu miliona eura pomoći za obnovu škola u Ukrajini”, rekla je ona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tokom zajedničkog obraćanja istakao da su Ukrajini potrebni protivvazdušni odbrambeni sistemi.

“Ukrajina od Izraela još nije dobila pozitivan odgovor u vezi sa snadbijevanjem tim sistemima”, rekavši da ta oprema koju su Ukrajini ranije obećale Njemačka i Sjedinjene Države još nije stigla.

Prije susreta sa ukrajinskim predsjednikom zvaničnicu EK je u Kijevu dočekala ukrajinska ministarka za Evropu Olha Stefanišina.

“U Kijevu sa, u svojoj trećoj poseti od početka ruskog rata. Toliko mnogo se promenilo. Ukrajina je kandidat”, napisala je šefica diplomatije EU na Tviteru.

U narednom tvitu, Fon der Lajen je objavila fotografiju na kojoj joj Zelenski uručuje, kako je napisala, nagradu Prvog reda Jaroslava Mudrog.

“Ovo je velika čast. Primam ovo u ime svih građana EU i kao simbol naše čvrste veze”, napisala je.

Prije puta, fon der Lajen je rekla da će evropska “solidarnost sa Ukrajinom ostati nepokolebljiva”.

“Stojim ovdje uvjerena da će Putin, uz neophodnu hrabrost i neophodnu solidarnost, propasti i Evropa će pobijediti”, rekla je ona u svom obraćanju o stanju u Evropskoj uniji.

Fon der Lajen je ruski rat u Ukrajini nazvala ratom “autokratije protiv demokratije” i rekla da su sankcije uvedene Rusiji “da bi tu ostale”.

“Ovo je vrijeme da pokažemo odlučnost, a ne smirenje”, rekla je ona.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare