Izvor:RSE

Hrana neće pojeftiniti ove godine

Procjenjuje se da će cijene hrane u svijetu porasti za još pet odsto u prvoj polovini 2022. godine, prema istraživačkoj kompaniji IRI iz Sjedinjenih Američkih Država, iako će nivo povećanja varirati zavisno o trgovinama i regijama, piše ''World Street Journal''.

Mnogi proizvođači hrane kažu da planiraju podići cijene u 2022. za niz proizvoda, poput paste, sira i grickalica, što će potrošačima u supermarketima izazivati nove probleme s visokim troškovima.

Pandemija je imala neočekivan učinak na cijene hrane. Početkom 2020, kada je veći dio svijeta ušao u karantin, postojala je zabrinutost da će gomilanje zaliha i zatvorene granice uzrokovati rast cijena. Umjesto toga cijene su se jedva pomakle.

Tek nekoliko mjeseci kasnije, kada se činilo da je pandemija popustila u bogatom svijetu i kada su se ekonomije ponovno otvorile, cijene su počele alarmantno brzo da rastu.

Do maja 2021. dosegli su najvišu tačku od 2011, nakon što su porasli za 40 odsto u 12 mjeseci, prema indeksu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

U 2022. iste sile koje su stvorile ovaj porast nastaviće stvarati probleme, piše Economist, što znači da su male šanse da će cijene padati.

Ključni faktor koji objašnjava rast je izbijanje svinjske gripe u Kini 2018, koja je prepolovila broj svinja.

To je prisililo zemlju da uvozi mnogo svinjetine i alternativnih izvora proteina (uglavnom peradi i ribe), zajedno sa žitaricama za njihovu prehranu, tokom 2019. i 2020, smanjujući globalne zalihe.

Činilo se da se situacija smirila do sredine 2021, ali dokazi da se bolest ponovno širi pothranjuju strah.

Te sumnje će se zadržati i 2022, što će pomoći da tržišta hrane budu nestabilna, piše Economist.

Drugi faktor bio je niz logističkih zastoja uzrokovanih brzim ponovnim otvaranjem međunarodne trgovine u vrijeme kada COVID-19 još uvijek guši aktivnost na važnim uskim grlima.

Nedostatak kontejnera, kao i nastavak prizemljenja mnogih aviona, koji često prevoze najdelikatnije namirnice, znače da je transport svježeg voća i povrća i dalje težak.

Glavne namirnice poput žitarica i šećera putuju u rasutom stanju na ogromnim brodovima, ali kapacitet je i tamo ograničen. Ne pomaže ni to što su se cijene nafte oporavile.

Ipak, najveći izvor neizvjesnosti, kao i uvijek u poljoprivredi, jeste vrijeme.

Početkom 2021. cijene su dijelom porasle kao rezultat suše u regijama Sjeverne i Južne Amerike koje se bave proizvodnjom žitarica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rudan o Đokoviću: Da si silovatelj djevojčica, premijer kriminalac,...

 Ona je, između ostalog, uporedila njegov slučaj sa još jednim koji puni novinske natpise ovih dana: optužbe...

URA: Osuđujemo skrnavljenje fasade crkve u Podgorici

Oni su naveli da izolovani slučajevi bazirani na vjerskoj netrpeljivosti nikada neće biti društveno prihvaćeni u Crnoj...

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare