Izvor:EURONEWS

Hrvatska odbrojava dane do ulaska u EUROZONU

Dok je Hrvatskoj sada dato zeleno svijetlo za početak pripreme za kovanje evro kovanica uoči njenog ulaska u jedinstvenu valutu, zvaničnici eurozone u Briselu poručili su da ambiciozni vremenski okvir koji je vlada ove zemlje postavila ne znači da će sve ići lako. Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, koji je takođe odgovoran za rad na produbljivanju Ekonomske i monetarne unije i jačanju međunarodne uloge eura, jasno je rekao da Hrvatska mora ispuniti sve kriterijume.

“Pohvaljujem hrvatske vlasti i njihovu snažnu političku volju da uvedu euro već 2023. godine. I da će uprkos velikim preprekama, Evropska komisija podržati Hrvatsku u njenim naporima da ispuni ovaj vremenski okvir. Ali to će biti moguće postići samo ako Hrvatska ispuni sve kriterijume konvergencije”, rekao je Dombrovkis.

Kontrola inflacije, dokazivanje stabilnih javnih finansija, vezivanje postojeće valute za euro dvije godine i postizanje strogih ciljeva o dugoročnim kamatama su neki od uslova koji moraju biti ispunjeni. Hrvatska ekonomija je tek 22 od 27 država članica EU, 55 puta manja od Njemačke. Daniel Gros, emeritus direktor u Centru za studije evropske politike, istraživačkog centra sa sjedištem u Briselu, kaže da je ovo više politički nego ekonomski potez: “Ekonomski to ne znači gotovo ništa jer je Hrvatska samo vrlo mali dodatak ekonomiji eurozone”.

“Politički je važniji jer pokazuje da euro ostaje privlačan. Zemlje žele da se pridruže kad god to mogu, iako su sada uslovi restriktivniji , sa ozbiljnijim uslovima nego ranije”, rekao je Gros.

Dominantni privredni sektor Hrvatske je turizam, a ulazak u eurozonu izuzetno je koristan za takve zemlje. Nedavna studija Hrvatske narodne banke sugeriše da je podrška ulasku u euro među stanovništvom porasla sa 41% na 45% u posljednjih godinu dana. Da bi pristupile euru, zemlje moraju ispuniti četiri kriterijuma.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Preminuo Dobrilo Gačević, direktor TE Pljevlja

Dobrilo Gačević je dugogodišnji radnik Elektroprivrede Crne Gore, a cijeli svoj radni vijek,...

Sudija Radomir Ivanović od 8. oktobra u penziji

On je samo jedan u nizu sudija koji će na osnovu novog zakona otići u penziju.

Zaraženo više od 1.100 đaka i 253 nastavnika

Na sajtu COVID-19 i obrazovanje objavljeno je da je u osnovnim školama zaraženo 539 učenika, u srednjim...

NVO Green Home: Najoštrije osuđujemo privođenje ekoloških aktivista

Ovim putem najoštrije osuđujemo njihovo privođenje i ovakvu neprimjerenu reakciju institucija, saopštili su...

Klub poslanika Crno na bijelo uputio u skupštinsku proceduru...

Ukoliko bude prihvaćen, Predlogom ovog Zakona bi se u državne praznike, pored Dana nezavisnosti i Dana državnosti,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare