Hrvatska sledeće nedelje otvara sezonu: Planovi u upustva za turiste

Hrvatska udruga turizma poslala je priopćenje u kojemu je iznijela plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku, prenosi Index.hr, a koji se zasada odnosne samo na državljane članica Evropske unije.

Nakon što je hrvatski ministar turizma iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone, koji predviđa da će do kraja maja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tokom juna za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, hrvatski turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Na početku poručuju kako je hrvatska epidemiološka situacija među najboljima na Mediteranu i u EU te su od početka maja ukinute zabrane rada trgovinama, restoranima i ograničenja kretanja. Dodaju kako hoteli, kampovi i ljetovališta primjenjuju najviše standarde sigurnosti boravka gostiju.

Povoljna epidemiološka situacija

Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja maja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tokom juna očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobijaju upustva za siguran boravak u zemlji. U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak što će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line“ režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tokom juna očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Evropska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Evropi.

Otvaranje sezone

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić zadovoljan je s pripremama za otvaranje ljetne sezone. Prvi gosti u Hrvatsku već su stigli.

Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je, prema ocjenama međunarodnih organizacija, jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s Covid-19 epidemijom. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sistem i sistem javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagovali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sistem kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa – zaključuje Hrvatska udruga turizma.

Hoteli, kampovi i smještajni objekti primjenjuju najviđe standarde sigurnosti

Svi turistički kapaciteti kao i restorani u Hrvatskoj pripremljeni su za restart sezone u novim uslovima. 

Primjenjuju se najviši epidemiološki standardi, kako bi se osigurala sigurnost kako za turiste, tako i za radnike te lokalno stanovništvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo definisao je mjere za sve koji rade u turizmu kako bi se za goste osigurala maksimalna zaštita. 

Uz preporuke lokalnih epidemiologa, hrvatski hoteli i kampovi u svom radu primjenjuju najviše standarde koje propisuju globalni certifikati sigurnosti i zdravlja.

Protokol na granicama

Za strane turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata: 

– rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;- ugovor o zakupu u kampu; 

– ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;- potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma

– vaučer putničke agencije.

Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:- mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti, 

– kontakt broj telefona i- dužinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske. 

Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti:

– poslovni razlozi / gospodarski interes: poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva,- neodgodivi lični razlozi.

Uskoro aplikacija za turiste za ulazak u Hrvatsku i “fast line”

Do kraja maja biće lansirana i aplikacija putem koja će turisti moći najaviti svoj dolazak u Hrvatsku. Ta najava će im omogućiti brži protok kroz granicu.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Zaveo vas je muškarac Vodolija? Ovih 5 stvari bi...

1. Teško iskazuju osjećanja Iako je saosjećajan i brižan, razgovori mu nisu jača strana....

Novi simbol Podgorice na Skalinama

Naime, 14 metara visok jarbol postavljen je iznad "sastavaka" Morače i Ribnice. 

Snimio sopstvenu likvidaciju: Ovo su posljednje riječi ubijenog Baranina

Kako prenose mediji, on je likvidiran u elitnom dijelu Marbelje, i to dok je prelazio preko pješačkog...

Novi kiks Sutjeske, Budućnost ima šansu za +15, sigurna...

Aktuelni šampion je u prošlom kolu uz mnogo muke izvukao samo bod protiv Koma i to u...

Leđea uz FSCG još četiri godine

Italijanski proizvođač sportske opreme Leđea biće i u narednom periodu tehnički sponzor Fudbalskog saveza Crne Gore.

NAJČITANIJE

CECA POSTALA BABA! Rodio se Željko! Slavlje u kući...

Beba je po rođenju teška 3,360 kg, duga 53 cm, te je dobila ocjenu 10 na porođaju....

Zoran Mugoša tvrdi da nije u bjekstvu niti da...

Ovim putem ću predočiti javnosti nekoliko laži koje su iznijeli Podgorička policija, kao i njen šef napresu...

U Marbelji izrešetan Miloš Peruničić: Traga se za dva...

Prema saznanjima portala Standard, Peruničić je duži vremenski period boravio u inostranstvu, gdje je mijenjao i lokacije....

Sve žene pripadnika kriminalnih klanova

Koliko su one bitne, govori i činjenica da nerijetko policija u trag kriminalcima uđe upravo pomoću praćenja...

Ulazak u Crnu Goru iz Srbije: Bez obzira na...

Jednako važi i za građane Crne Gore, kao i za građane Srbije. Kada ulaze iz Srbije u...

Komentari

avatar