Izvor:Klix.ba

Hrvatski imunolog otkrio koje osobe imaju najmanje šanse da dobiju koronu

Poznati hrvatski imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Zlatko Trobonjača govorio je o novom omikron soju koronavirusa, vakcinama i imunitetu kod ljudi i otkrio koje osobe imaju najmanje šanse da se razbole od koronavirusa.

Naglasio je da su najviše zaštićeni oni koji su preboljeli virus, a zatim se vakcinisali.

„Najbolji imunitet imaju one osobe koje su preboljele koronu i koje su se nakon toga vakcinisale. Oni su razvili tzv. „super imunitet“. Iza njih su oni koji su primili buster dozu, a onda dolaze oni koji su se vakcinisali sa dvije doze“, kaže dr. Trobonjača.

Uprkos vakcinaciji još uvijek se dešava da 20-tak odsto oboljelih umre, iako su se vakcinisali sa dvije doze, dešava se da obole, razviju tešku kliničku sliku i na kraju umru. Imunolog naučno objašnjava zbog čega do toga dolazi.

“Prvo i osnovno je da vakcine nisu 100 odsto učinkovite, nego su protiv 95 odsto. Dakle, već tu imate pet odsto onih koji neće razviti dovoljni imunitet. Dalje, nakon što je došao delta soj, učinkovitost vakcina je pala na 80 odsto. Dakle, tu imamo 20 odsto onih koji neće razviti imunitet. Dalje, protokom vremena imunitet gubi na snazi i sa 80 pada na 50 odsto, i tu dobijate 50 odsto onih koji će se, kada im padne imunitet od vakcina, zaraziti se koronom, ukoliko se na vakcinišu trećom dozom. I na kraju ogromna većina od 20 odsto onih koji umiru od korone, a vakcinisali su se, otpada na stare ljude koji imaju teške hronične bolesti, onkološke bolesti, koji su u velikoj mjeri imunokompromitovani i koji zbog tog svog osnovnog oboljenja, nisu vrlo vjerovatno ni razvili dovoljni imunitet nakon vakcinacije”, naveo je Trobonjača.

On navodi da zemlje koje imaju visok procenat imunizovanih osoba, ne treba da se plaše omikron varijante.

“Istini za volju, omikron još uvijek i nije došao u velikoj mjeri u Hrvatsku. Tek treba da dođe i ne zanosim se mišljenjem da će nas on zaobići. Vrlo vjerovatno će se, u većoj mjeri pojaviti u januaru. Pa vidite šta se događa u drugim evropskim državama. Tamo se omikron širi, ali su hospitalizacije drastično niže, od onih koje su donosili prethodni virusi, počevši od vuhanskog, britanskog, indijskog”, rekao je dr. Trobonjača.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kovač: Ohrabrivaćemo nadležne da rade na otkriću cjelokupne istine...

Ministarstvo pravde će, uprkos tome što nije represivni organ, ohrabrivati nadležne institucije da rade na otkriću cjelokupne...

Rakočević: U Crnoj Gori otvoren front protiv kriminala

RSE podsjeća da su od stupanja na dužnost novog Specijalnog državnog tužioca (SDT) Vladimira Novovića, u martu...

Abazović: Nemam saznanja da Pavićević radi za BIA

Ok mi je da neko od ministara ne želi da podrži neko od rješenja imenovanja na Vladi. 

“Po meni se ništa neće zvati” selektovan za program...

Od 94 prijavljena projekata debitantskih dugometražnih igranih filmova iz jugoistočne Evrope odabrano je...

Knežević ironično čestitao Mugoši: “Srećna sloboda, mučeniče DPS-a, gromado...

"Srećna ti sloboda mučeniče DPS-a, da je zdravo trošiš, gromado poštenja, podigni obrve radi Severine, Mareza se...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare