Izvor:Tanjug

Inflacija u Velikoj Britaniji pala sa 41-godišnjeg maksimuma

Inflacija u Britaniji je pala u novembru sa 41-godišnjeg maksimuma na 10,7 odsto sa oktobarskih 11,1 odsto, što je oštriji pad nego što se očekivalo, objavila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će stopa inflacije pasti na 10,9 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, alkohola i duvana, i koju neki ekonomisti smatraju boljim pokazateljem dugoročnog trenda cijena, skliznula je na 6,3 odsto u novembru u odnosu 6,5 odsto u oktobru.

Međutim, inflacija u britanskom uslužnom sektoru, za koju neki zvaničnici u Banci Engleske (BoE) misle da pokazuje stepen u kojem kompanije prenose pritisak na plate, nije pala sa 30-godišnjeg maksimuma od 6,3 odsto zabilježenog u oktobru.

“Cijene i dalje rastu, ali manje nego u isto vrijeme prošle godine, a najupečatljiviji primjer za to su cijene motornih goriva”, rekao je Grant Ficner, glavni ekonomista ONS-a.

BoE se bori sa inflacijom koja je daleko iznad ciljanih 2,0 odsto i zbog koje je oštro podigla ključnu kamatu u posljednjih 12 mjeseci.

Ekonomisti očekuju da će BoE na sutrašnjoj sjednici ponovo povećati referentnu kamatnu stopu na 3,5 procenata sa sadašnjih 3,0 odsto, čak iako je inflacija naizgled dostigla vrhunac i donijela malo olakšanje domaćinstvima, koja pritiska rast troškova života.

BoE je prošlog mjeseca saopštila da se Britanija suočava s dugom recesijom i da je malo vjerovatno da će se inflacija vratiti na cilj do početka 2024, a Kancelarija za budžetsku odgovornost je upozorila na najveći pritisak na životni standard od kada je 1950-ih počela da se vodi ta evidencija.

Nakon najnovijih podataka o inflaciji, ministar finansija Džeremi Hant je izjavio da je “od vitalnog značaja donošenje teških odluka koje su potrebne za suzbijanje inflacije”.

Britaniju inače potresa talas štrajkova, posebno u javnom sektoru u kojem plate zaposlenih ne prate one u privatnom sektoru ili rast cijena. Hant je rekao da bi velika povećanja plata u javnom sektoru usporila tempo pada inflacije, navodi Rojters.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Murić: RTS se potrudio – u izbornoj kampanji dobili...

Iz Srbije ka Crnoj Gori, odavno su skoro sve oči uprte u crnogorske izbore. Naročito oči političara,...

Uljarević: Insistiranje na ostavci Brđanina pokazalo da je priča...

Na opasku da se odavno šuška da Abazović želi da skloni Brđanina sa mjesta direktora UP, te...

Bećirović: Đukanović dokazani borac za crnogorsku državu, u nedjelju...

"Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete...

Bez preminulih, još 58 slučajeva koronavirusa

Analizirana su 624 uzorka. Nije prijavljen nijedan smrtni ishod. https://twitter.com/ijzcg/status/1641065897832898560?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1641065897832898560%7Ctwgr%5E12c3ef4c4f933586ae9b6681f7f8d55c1329bf7d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.portalanalitika.me%2Fclanak%2Fbez-preminulih-jos-58-slucajeva-koronavirusa

Predsjedništvo: Liberali će pružiti snažnu podršku pobjedi Đukanovića 2....

"Shvatajući važnost ovog trenutka koji će opredijeliti budućnost crnogorskog društva i njegov dalji razvoj i evropsku perspektivu,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare