Iran izrekao smrtnu kaznu osobi koja je bila na protestima

Sud u Teheranu izrekao je danas prvu smrtnu kaznu nekoj osobi za učešće ''u nemirima'', objavila je pravosudna agencija Mizan nazivajući tako aktualne proteste koji gotovo dva mjeseca potresaju Iran nakon smrti mlade žene u pritvoru.

Prema sudskoj presudi, osuđenome je izrečena smrtna kazna pošto je proglašen krivim jer je “zapalio zgradu vlade, remetio javni red, organizovao okupljanje s namjerom počinjenja kaznenog djela protiv nacionalne sigurnosti, jer je neprijatelj Boga”, navodi agencija.

Drugi sud je osudio pet osoba na zatvorske kazne od pet do deset godina “zbog okupljanja s namjerom počinjenja kaznenog djela protiv nacionalne sigurnosti i remećenja javnog reda”.

Riječ je o prvostepenim presudama i osuđeni se imaju pravo žaliti, prenosi Mizan. Iran potresaju prosvjedi od 16. septembra kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja žena privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu, čime je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UP: U prostorijama Pčelarske organizacije u Nikšiću zatečeno šest...

"Ovih šest osoba je pristupilo u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Nikšić radi prikupljanja obavještenja na okolnosti navedene...

Glasao Andrija Mandić

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

Aleksa Bečić glasao u Podgorici

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

Bokan: Ovo je prva nagrada koju osvajam u Crnoj...

Prvi put su se za trofej u nacionalnom Kupu borila dva kluba iz Herceg Novog, a kao...

DPS: Izborni proces protiče uz opstrukcije i pokušaje zastrašivanja

“Dok aktivisti kandidata Jakova Milatovića u Baru prijete “ćeranjem”, u Nikšiću se upada u štabove našeg predsjedničkog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare