Izvor:Beta

Japanska vlada usvojila rekordno visok budžet za odbranu

Japanska vlada je usvojila rekordno visok budžet za odbranu u fiskalnoj 2022. godini, u vrijeme kada Tokio jača odbrambene sposobnosti kao odgovor na rastuću vojnu moć Kine i tenzije između Pekinga i Tajvana.

Vlada je danas usvojila budžet za odbranu, težak 5.400 milijardi jena (oko 41,5 milijardi eura), koji uključuje finansiranje istraživanja i razvoja novog borbenog aviona i drugog oružja koje mijenja odnos snaga.

Povećanje budžeta od 1,1 odsto za fiskalnu godinu koja počinje u aprilu, deseto je uzastopno povećanje japanske potrošnje za odbranu. Ono je u skladu sa obećanjem Tokija Vašingtonu da će ojačati odbrambene sposobnosti sa ciljem odgovora na sve izazovnija bezbjednosna pitanja u regionu.

Budžet, koji treba da usvoji parlament, uključuje rekordnu 291 milijardu jena (oko 2,25 milijardi eura) za istraživanje i razvoj u oblasti odbrane, što je 38 odsto više u odnosu na ovu godinu. Od te sume je oko 100 milijardi jena (770 miliona eura) namijenjeno razvoju borbenog aviona Ef-Iks (F-X), koji oko 2035. godine treba da zamijeni staru flotu aviona F-2.

Pošto se kinesko vojno jačanje proteže i na oblast sajber-prostora i svemira, Japan intenzivno radi i na istraživanju autonomnih vozila kojima upravlja vještačka inteligencija, za upotrebu u vazduhu i u morskim dubinama, kao i drugih tehnologija koje mogu da utiču na odnos snaga.

Budžet predviđa 128 milijardi jena (990 miliona eura) za kupovinu 12 stelt lovaca F-35, ključnih za zajedničke operacije Japana i SAD u indo-pacifičkom regionu.

Novi premijer Japana Fumio Kišida navodi da bi Japan trebalo da razmotri razvoj sposobnosti za preventivne napade kao odgovor na jačanje kineske vojske i na rastuće raketne i nuklearne sposobnosti Sjeverne Koreje.

Vojske Japana i SAD sastavile su nacrt zajedničkog plana pripreme za moguću vanrednu situaciju na Tajvanu, u vrijeme sve većih tenzija između tog samoupravnog ostrva i Kine. Peking tvrdi da je Tajvan dio kineske teritorije koji će silom pripojiti ako bude potrebno.

Japan je među deset zemalja koje za odbranu izdvajaju najviše novca.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević: U Crnoj Gori otvoren front protiv kriminala

RSE podsjeća da su od stupanja na dužnost novog Specijalnog državnog tužioca (SDT) Vladimira Novovića, u martu...

Abazović: Nemam saznanja da Pavićević radi za BIA

Ok mi je da neko od ministara ne želi da podrži neko od rješenja imenovanja na Vladi. 

“Po meni se ništa neće zvati” selektovan za program...

Od 94 prijavljena projekata debitantskih dugometražnih igranih filmova iz jugoistočne Evrope odabrano je...

Knežević ironično čestitao Mugoši: “Srećna sloboda, mučeniče DPS-a, gromado...

"Srećna ti sloboda mučeniče DPS-a, da je zdravo trošiš, gromado poštenja, podigni obrve radi Severine, Mareza se...

Samo osam članica EU bezuslovno podržava status kandidata za...

Očekuje se da pitanje davanja statusa kandidata za EU Ukrajini, što je prvi korak na dugom putu...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare