Katolički biskupi i sveštenici neće tražiti kovid potvrde kao uslov za ulazak u crkvu

Povodom medijskih upita u vezi sa stavom Katoličke Crkve o najavljenom zahtjevu da se na ulazu u crkve moraju pokazati nacionalne digitalne kovid potvrde, katolički biskupi Crne Gore saopštili su da neće tražiti ta dokumenta kao uslov za ulazak u crkve, prenosi Bokanews.

Kako navode, Katolička crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vjernika koji pohađaju crkve, samostalno primjenjivala mjere za suzbijanje korona virusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama.

“Kad su donesene mjere na nivou države, nastojali smo da se držimo svih datih uputa i preporuka. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja korona virusa”, navodi se u saopštenju koje potpisuju barski nadbiskup monsinjor Rok Đonlješaj i monsinjor Ivan Štironja, kotorski biskup.

Katolička crkva se, dodaju, kao dio društva ove zemlje, odgovorno i ozbiljno, pogotovo preko Caritasa, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi.

“Isto tako ne zaboravlja svoje specifičnu misiju brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć. Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke crkve, pa i drugih Crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo tu svoje temeljno misiju. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje”, ističu u saopštenju.

Stoga ih, kako kažu, iznenađuju odluke koje se donose bez prethodnih konsultacija s crkvenim poglavarima, tim više što, navode oni, duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maski i cijepljenjem.

“Smatramo potrebnim naglasiti da nas zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i provođenje donesenih mjera. Katolički biskupi i sveštenici, nasljedujući svoga učitelja Isusa Krista, ostaće vjerni svojoj pastirskoj misiji i pružati svojim vjernicima utjehu i okrjepu po svetim sakramentima, ne tražeći od njih bilo kakve isprave i dokaze o zdravstvenom stanju, držeći se, kao i do sada, korisnih propisa za suzbijanje korona virus”, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare