Izvor:RSE

Kolumbija raspoređuje vojsku protiv pogranične trgovine drogom

U sukobima se suprotstavlja frakcija FARK gerilaca Front Karolina Ramirez sa drugom oružanom grupom Konados de la Frontera.

Kolumbija planira da rasporedi 400 vojnika da se bore protiv trgovaca drogom koji djeluju preko njenih granica sa Peruom, Brazilom i Ekvadorom, suočena sa porastom ubistava i internih raseljavanja poslednjih mjeseci, objavila je vlada te zemlje, prenosi RSE.

Sedam sekcija sa 400 vojnika i policajaca biće na prvoj liniji operacija da blokiraju koridore trgovine drogom sa juga Kolumbije, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Alfonso Prada posle sastanka savjeta za bezbjednost u ponedeljak, 28. novembra.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro, prvi levičarski vođa zemlje, sazvao je sastanak sa visokim zvaničnicima oružanih snaga posle nedavnih okršaja oružanih grupa u kojima je poginulo 18 ljudi i raseljeno desetak porodica u jugozapadnom departmanu Putumajo, koji se graniči sa Ekvadorom i Peruom.

U sukobima se suprotstavlja otcepljena frakcija FARK gerilaca Front Karolina Ramirez sa drugom oružanom grupom Konados de la Frontera.

Front Karolina Ramirez pripada najvećoj frakciji koja se povukla iz mirovnog sporazuma u kome je FARK razoružan 2017. godine, piše AFP.

Prema navodima vlade, te dve grupe bore se za kontrolu nad rutama narko dilera u šumama koje se nalaze između Kolumbije i Ekvadora.

-Stupili smo u kontakt sa pograničnim zemljama zato što smo konstatovali aktivnost protiv koje ćemo se boriti sa našom vojskom, ali takođe uz međunarodnu saradnju- rekao je ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao da se kolumbijska vlada takođe okrenula vlastima u Panami i Venecueli gde deluje moćni kolumbijski kartel Klan de Golfo i kolumbijska gerila Vojske za nacionalno oslobođenje (ELN).

ELN, koji se smatra poslednjim aktivnim gerilskim pokretom u zemlji, nastavio je mirovne pregovore sa Petrovom vladom u glavnom gradu Venecuele, Karakasu, 21. novembra.

Tokom svog inauguracionog govora u avgustu, Petro je izjavio da je „vrijeme za novu međunarodnu konvenciju koja prihvata da je rat protiv droge propao“ i da se zalaže za „snažnu politiku prevencije potrošnje“ u razvijenim zemljama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jonica: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim...

“Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane....

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare