Kremlj: Rusija spremna za otvaranje dijaloga sa novom administracijom SAD

Rusija je spremna na otvaranje dijaloga s novom američkom vladom Džoa Bajdena o međusobnim nesuglasicama, rekao je u nedjelju portparol Kremlja, dodavši da će ruski predsjednik Vladimir Putin rado odgovoriti na američku inicijativu za razgovorima.

Odnosi između Moskve i Vašingtona na najnižem su nivou od Hladnog rata. Dvije strane se spore oko ruske uloge u ukrajinskom sukobu i optužbi da je Rusija uticala na američke izbore, što Moskva odbacuje.

SAD su u subotu pozvale ruske vlasti da oslobode demonstrante i novinare, uhapšene na protestima na kojima se pozivalo na oslobađanje pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Ruske snage bezbjednosti uhapsile su više od 3.400 osoba, a Vašington je osudio te „grube metode“.

„Naravno, računamo na uspjeh u otvaranju dijaloga“, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

„To će biti dijalog gdje će, naravno, naše razlike i sporovi morati značajnije da se istaknu. Dijalog je u isto vrijeme prilika da se pronađu racionalne tačke, mali djelovi u kojima se naši odnosi poboljšavaju“, rekao je Peskov.

„Ako je trenutna američka vlada spremna na takav pristup, nemam sumnje da će naš predsjednik ljubazno pristati na to“, dodao je.

Putin je bio među posljednjim svjetskim liderima koji su čestitali Bajdenu na izbornoj pobjedi 3. novembra.

Jedno od gorućih pitanja za vlade dvije nuklearne sile je sporazum o kontroli naoružanja, poznat kao Novi START, koji ističe 5. februara.

Bijela kuća je prošle nedjelje objavila da će Bajden tražiti petogodišnje produženje tog pakta, a Kremlj je istakao da želi konkretne predloge Vašingtona.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sarajevski ministar: Jedino ostaje da pošaljemo vojsku u tržne...

„Ako nema sinergije i discipline građana, nema uspeha. To neće moći pokriti niti jedan zdravstveni sistem (…)...

Vuković: Vlada sekularne, multietničke Crne Gore (FOTO)

“Vlada – sekularne, multietničke, građanske, evropske, koronom teško pogođene – Crne Gore”, napisao je Vuković na Twitteru.

Šehović Spajiću: Manite se “najvećeg” teologa koji veliča etničko...

“Volio bih kad bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog...

Ovo je Sarajka kojoj je posvećena pjesma “Ostani đubre...

Ono što je vjerovatno svima vama koji patite uz pomenute pjesme malo poznato su istinite teške ljubavne...

Vučić na konferenciji za medije pokazao fotografije tijela ubijenih...

Vučić i Vulin su prije prikazanja fotografija upozorili da je riječ o uznemirujućem sadržaju, ističući da su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare