Lajčak: Strana koja ne prihvati njemačko-francuski plan izgubit će podršku međunarodne zajednice

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boravio je danas u Prištini i tom prilikom izjavio da očekuje da Beograd i Priština prihvate francusko-njemački plan i potpišu ga, dodajući da o planu sa stranama za sada razgovaraju odvojeno.

“Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i provedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno”, rekao je Miroslav Lajčak gostujući na TV Klan u Prištini.

Naveo je da je međunarodna zajednica partner u razgovorima i da njeni predstavnici ne dolaze sa prijetnjama ili ultimatumima.

“Vjerujem da je to zaista ozbiljna grupa i imamo najbolju namjeru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo”, dodao je Lajčak i podsjetio da njihov cilj ide ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Osvrćući se na izvještaje medija, koji su prije nekoliko dana objavili verziju plana, Lajčak je rekao da je “blizu, ali da nije isto”.

“Da se ne igramo s tim, to je filozofija”, rekao je Lajčak i nastavio da je prijedlog najbolji mogući.

Na pitanje kakvi će biti efekti postizanja sporazuma i šta se može očekivati ako do dogovora ne dođe ili neka strana odbije, Lajčak je odgovorio da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati drugoj.

“Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržat će jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani”, pojasnio je evropski izaslanik i dodao da je misija međunarodne zajednice prošlog petka bila zaista teška te da predstavnici SAD, EU i tri zemlje ne bi dolazili u Beograd i Prištinu uzalud.

Lajčak se večeras u Prištini na radnoj večeri sastaje i sa predstavnikom vlade u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Netfliks greškom objavio nova pravila o dijeljenju naloga

I dok pretplatnici već neko vrijeme očekuju mjere protiv dijeljenja lozinki, neke je neočekivana objava novih pravila...

Spajić: Nismo spremni za Open Bakan, fokusirati se na...

“Mislim da je ovo jako siromašan region koji je, moramo to da priznamo htjeli ili ne, evropska...

I sjutra sjeverni vjetar, do osam stepeni

Na sjeveru uglavnom suvo, ujutru magla ili niska oblačnost, tokom dana sunčani periodi. Kako...

Podgorica: U toku prikupljanje pomoći u obući i odjeći...

Stvari će se skupljati najkasnije sjutra do 17:30 časova, kako bi se poslale prvim avionom saopštili su...

Snažan zemljotres pogodio i Kazahstan

Iz kazahstanskog Nacionalnog centra za seizmološka posmatranja i istraživanja navedeno je da je zemljotres registrovan u 19.02...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare