Izvor:Beta

Lukašenko predsjedniku Kine: Vi ste nam oslonac u ovo teško vrijeme

Lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko već se jedanaest puta sastao sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Šefovi dvije zemlje su prije šest godina uspostavili odnos povjerenja, svestranog strateškog partnerstva i obostrano korisne saradnje. Kina je tradicionalno jedan od tri najveća trgovinska partnera Bjelorusije. Krajem 2021. godine trgoviska razmjena sa Kinom dostigla je 5,1 milijardu dolara, a za sedam mjeseci ove godine obim robne razmjene iznosio je 3,07 milijarde dolara.

Lukašenko je tokom dijaloga uvjerio Đinpinga u pouzdanost bjeloruskog prijateljstva. On je takođe zahvalio šefu Narodne Republike Kine na lijepim riječima upućenim Bjelorusiji.

„Ako želite da znate naš odnos prema Kini i vama lično u ovom trenutku, pomnožite ono što ste rekli sa dva. Vi ste nam uvijek bili, ne samo snažan i pouzdan prijatelj, već i ozbiljan oslonac u ovo teško vrijeme“, rekao je bjeloruski predsjednik i nastavio:

„Uvijek smo podržavali Kinu u svim fundamentalnim pitanjima kao što su ekonomski rast, jedinstvo, integritet Kine i politika ‘jedne Kine’. Po svim pitanjima smo uvijek bili tu, pa čak i ako bi neko htio nešto da nam zamjeri, ne bi našao razlog za to“, naglasio je.

Posmatrači podsjećaju da se bjeloruski lider već jedanaest puta sastao sa kineskim kolegom. Šefovi dvije zemlje su prije šest godina uspostavili odnos povjerenja, svestranog strateškog partnerstva i obostrano korisne saradnje. Štaviše, postignut je načelni dogovor da se nivo saradnje podigne na „gvozdeno bratstvo, primjernu svestranu stratešku saradnju i partnerstvo za sva vremena“.

Sudeći po zvaničnoj statistici, Kina je tradicionalno jedan od tri najveća trgovinska partnera Bjelorusije. Krajem 2021. godine trgoviska razmjena sa Kinom dostigla je 5,1 milijardu dolara, a za sedam mjeseci ove godine obim robne razmjene iznosio je 3,07 milijarde dolara.

BelTA navodi da su 162 bjeloruska proizvođača akreditovana za isporuku svojih proizvoda u Kinu, od kojih 63 kompanije proizvode mliječne proizvode, a više od 20 predstavlja konditorsku, alkoholonu i drugu prehrambrenu industriju.

Što se tiče kineskih investicija, one su iznosile 109,2 miliona dolara u 2021. Uz učešće kineskih kompanija, u zemlji je realizovano više od 50 investicionih projekata, a saradnja se aktivno razvija i u kreditno-finansijskoj sferi. Kroz kredite kineske vlade po postojećim ugovorima o zajmu, realizovano je 25 projekata u ukupnoj vrijednosti od skoro 4,73 milijarde dolara.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pogledajte kada su polasci iz crnogorskih gradova na sjutrašnji...

Iz Pokreta “Ima nas” prethodno su saopštili da je sjutrašnji protest “prilika je da građani iskažu svoje...

Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Kurti je rekao da je u dogovoru Beograda i Prištine pod okriljem EU, kojim je smirena najnovija...

Ako bude snijega biće i gostiju

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca. Posjeta

Zaglavio se u automobilu na Bukumirskom jezeru, uspješno završena...

U pitanju je mlađi muškarac, a pripadnicima službe je bilo otežano da dođu do osobe zbog lošijih...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare