Izvor:Beta

Lukašenko predsjedniku Kine: Vi ste nam oslonac u ovo teško vrijeme

Lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko već se jedanaest puta sastao sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Šefovi dvije zemlje su prije šest godina uspostavili odnos povjerenja, svestranog strateškog partnerstva i obostrano korisne saradnje. Kina je tradicionalno jedan od tri najveća trgovinska partnera Bjelorusije. Krajem 2021. godine trgoviska razmjena sa Kinom dostigla je 5,1 milijardu dolara, a za sedam mjeseci ove godine obim robne razmjene iznosio je 3,07 milijarde dolara.

Lukašenko je tokom dijaloga uvjerio Đinpinga u pouzdanost bjeloruskog prijateljstva. On je takođe zahvalio šefu Narodne Republike Kine na lijepim riječima upućenim Bjelorusiji.

„Ako želite da znate naš odnos prema Kini i vama lično u ovom trenutku, pomnožite ono što ste rekli sa dva. Vi ste nam uvijek bili, ne samo snažan i pouzdan prijatelj, već i ozbiljan oslonac u ovo teško vrijeme“, rekao je bjeloruski predsjednik i nastavio:

„Uvijek smo podržavali Kinu u svim fundamentalnim pitanjima kao što su ekonomski rast, jedinstvo, integritet Kine i politika ‘jedne Kine’. Po svim pitanjima smo uvijek bili tu, pa čak i ako bi neko htio nešto da nam zamjeri, ne bi našao razlog za to“, naglasio je.

Posmatrači podsjećaju da se bjeloruski lider već jedanaest puta sastao sa kineskim kolegom. Šefovi dvije zemlje su prije šest godina uspostavili odnos povjerenja, svestranog strateškog partnerstva i obostrano korisne saradnje. Štaviše, postignut je načelni dogovor da se nivo saradnje podigne na „gvozdeno bratstvo, primjernu svestranu stratešku saradnju i partnerstvo za sva vremena“.

Sudeći po zvaničnoj statistici, Kina je tradicionalno jedan od tri najveća trgovinska partnera Bjelorusije. Krajem 2021. godine trgoviska razmjena sa Kinom dostigla je 5,1 milijardu dolara, a za sedam mjeseci ove godine obim robne razmjene iznosio je 3,07 milijarde dolara.

BelTA navodi da su 162 bjeloruska proizvođača akreditovana za isporuku svojih proizvoda u Kinu, od kojih 63 kompanije proizvode mliječne proizvode, a više od 20 predstavlja konditorsku, alkoholonu i drugu prehrambrenu industriju.

Što se tiče kineskih investicija, one su iznosile 109,2 miliona dolara u 2021. Uz učešće kineskih kompanija, u zemlji je realizovano više od 50 investicionih projekata, a saradnja se aktivno razvija i u kreditno-finansijskoj sferi. Kroz kredite kineske vlade po postojećim ugovorima o zajmu, realizovano je 25 projekata u ukupnoj vrijednosti od skoro 4,73 milijarde dolara.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Papa Franjo izašao iz bolnice gdje se liječio od...

Osamdesetšetogodišnji papa Franja primljen je u rimsku bolnicu Đemeli u srijedu zbog teškoća s disanjem a kasnije...

Crna Gora na 12. mjestu po količini popijenog alkohola...

Iz Institituta su to saopštili povodom 1. aprila, Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma. "Prema...

Makron: Rusija je dozvolila i podstakla ratne zločine u...

„Ruska agresija dovela je do sistematizacije ratnih zločina protiv Ukrajine i njenog naroda“, rekao je Makron u...

UP: Radi se na identifikaciji osoba koje su sinoć...

“Sinoć je oko 22.20 časova policiji u Podgorici podnio prijavu N.D. (22) u kojoj je naveo da...

Novi slot privukao pažnju mnogima!

Jeste li nekad iskušali svoju sreću uz omiljeni online kazino? Ekskluzivno samo u Meridianu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare