test

Makron: Evropa mora biti spremna za rat ako hoće mir

Standard

15/03/2024

11:28

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je u četvrtak da bi Evropa trebalo da se pripremi za rat ako želi mir, navodeći da se predsjednik Rusije Vladimir Putin neće zaustaviti u Ukrajini ako u toj zemlji ostvari pobjedu.

U intervjuu francuskim televizijama TF1 i France 2, Makron upozorio zapadne sile da ne pokazuju bilo kakve znake slabosti prema Rusiji i ponovio svoj stav da ne treba isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, mada je dodao da sadašnja situacija to ne zahtijeva, ali da Evropa mora da drži otvorene “sve opcije” u slučaju da se rat proširi.

“Ako Rusija nastavi sa eskalacijom, ako se situacija pogorša, moramo biti spremni da donesemo odluke koje su potrebne kako bismo osigurali da Rusija nikada ne pobijedi “, rekao je Makron, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U intervjuu uglavnom upućenom domaćoj publici, nakon što su francuski opozicioni lideri kritikovali njegove izjave kao ratoborne, Makron je rekao da će “ako Rusija pobijedi u ovom ratu, kredibilitet Evrope sveden na nulu.

“Ako bi se rat proširio Evropom, Rusija bi bila kriva. Ali ako bismo odlučili da budemo slabi, ako bismo danas odlučili da nećemo odgovoriti, time bi već izabrali poraz. A ja to ne želim”, dodao je francuski predsjednik.

Makron je za rat Rusije i Ukrajine rekao i da je “egzistencijalan” za Francusku i Evropu.

“Naša bezbjednost je u pitanju u Ukrajini”, istakao je Makron.

Istakao je da je za Evropu važno da ne povlači crvene linije, koje bi Kremlju signalizirale slabost i ohrabrile ga da nastavi s invazijom na Ukrajinu. On je odbio da iznese detalje o tome kako bi moglo izgledati raspoređivanje u Ukrajini.

“Ne želim to da uradim. Želim da Rusija zaustavi ovaj rat i da se povuče sa svojih pozicija i dozvoli mir”, rekao je on i dodao da ima razloga da ne bude “precizan”.

On je rekao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu s Moskvom, uprkos činjenici da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

“Režim u Kremlju je protivnik”, rekao je on, odbijajući da Rusiju nazove neprijateljem. On je takođe rekao da Putinove prijetnje o nuklearnim udarima “nisu primjerene”.

Makron je rekao da je Ukrajina u “teškoj” situaciji na terenu i da je neophodna jača podrška saveznika.

“Mir ne znači kapitulaciju Ukrajine. Željeti mir ne znači poraz. Željeti mir ne znači napustiti Ukrajinu”, naveo je on.

On je takođe rekao da se nada da će jednog dana doći vreme da se pregovara o miru sa ruskim predsjednikom “ma ko to bio”, prvi put predviđajući mogućnost da Putin više ne bude na čelu Rusije.

Makron je takođe rekao da nije otkazao planiranu posjetu Ukrajini iz bezbjednosnih razloga. “To je ono što je Rusija rekla. Ne treba im vjerovati”, rekao je on.

Makron je rekao da će raditi na pružanju dodatne podrške Ukrajini na sastanku koji je zakazan za petak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu.

Iako je djelovalo da je Šolc posebno izrazio protivljenje Makronovoj tvrdnji da ne treba iskučiti slanje trupa u Ukrajinu, njemački kancelar je u srijedu odbacio spekulacije o trvenjima između Francuske i Njemačke, rekavši da ima “veoma dobre lične odnose” s Makronom.

Izvor (naslovna fotografija):

Emanuel Makron

Ostavite komentar

Komentari (0)