Izvor:Beta

Makron nakon razgovora sa Bajdenom: Putinu jemstvo za bezbjednost u zamjenu za mir

Francuski premijer Emanuel Makron je, poslije razgovora s američkim kolegom Džozefom Bajdenom, izjavio da je ''razmijenjeno mišljenje o budućoj evropskoj bezbjednosti i jemstvu koja treba dati Rusiji za njenu sigurnost''.

Makron je podvukao da „Zapad treba da bude spreman da Moskvi pruži bezbjednosne garantije ako (ruski predsjednik Vladimir) Putin pristane na pregovore o miru u Ukrajini“ i precizirao da je „s Bajdenom razgovarao o strukturi bezbjednosti za sjutra“.

Šef francuske države je francuskim medijima rekao da uskoro namjerava da razgovara s Putinom, kao i da „bi Zapad morao da nađe razumijevanje za zahtjev Moskve za jemstvo za bezbjednost i zabrinutost Kremlja kad je riječ o širenju NATO na istok i prijetnji Rusiji“ ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rješenju.

U intervjuu francuskoj tv mreži TF1 je šef Jelisejske palate naveo da pitanje „straha Rusije da će NATO doći na sama ruska vrata i da razmještaj oružja NATO zapreti Rusiji mora biti dio pregovora o miru“.

„A to znači da moramo biti spremni da utvrdimo takođe kako ćemo mi zaštiti naše saveznike i kako Rusiju uvjeriti kad sjedne za pregovarački sto“, objasnio je Makron, naglasivši da će Francuska, SAD i Zapad nastaviti finansijsku i pomoć u oružju Ukrajini.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare