Medvedev optužio Njemačku da vodi hibridni rat protiv Rusije

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Njemačku da vodi ''hibridni rat'' protiv Rusije, pravdajući prekid isporuka gasa Berlinu, kako je rekao, ''neprijateljskim'' ponašanjem Njemačke, u jeku sukoba u Ukrajini.

Ova izjava dolazi u vrijeme kada su odnosi između Njemačke i Rusije već narušeni ukrajinskim sukobom, a dodatno zaoštreni poslije ruskog prekida isporuka gasa preko gasovoda Sjeverni tok.

„Njemački kancelar Olaf Šolc je rekao da ‘Rusija nije više pouzdan snabdjevač energije’. Prvo, Njemačka je neprijateljska zemlja, drugo, ona je uvela sankcije cijeloj ruskoj privredi i ona isporučuje ubojito oružje Ukrajini“, rekao je Medvedev, koji je zamjenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije, u poruci objavljenoj preko Telegrama.

„Drugim riječima, ona je proglasila hibridni rat protiv Rusije. Njemačka se ponaša kao neprijatelj“, napisao je on dodajući da je „taj čika (Šolc) iznenađen što se Njemci suočavaju sa malim teškoćama sa gasom“.

Ruski Gasprom je u petak objavio da potpuno prekida isporuke gasa preko gasovoda Sjeverni tok, koji je u subotu trebalo ponovo da proradi poslije trodnevnog prekida radi redovnog remonta, navodeći kao razlog curenje ulja na jednoj turbini.

Evropljani, koji podržavaju Ukrajinu u ruskoj agresiji, ocjenjuju da se Moskva služi izgovorom da bi ih ucjenjivala oko energije pred predstojeću zimu, dok više zemalja strahuje od nestašica.

Iako je jako zavisna od ruskih energenata, Njemačka može prebroditi ovu zimu rekao je ranije Šolc, ocjenjujući da Rusija nije više „pouzdan snabdjevač energije“.

Ruske vlasti optužuju evropske vođe da su odgovorni za teškoće oko isporuke gasa, navodeći da, zbog sankcija uvedenih Moskvi da bi je kaznili zbog ofanzive u Ukrajini, gasovod Sjeverni tok ne može da dođe do opreme koja mu je neophodna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocijenio da evropske vođe imaju „apsurdan“ način rukovođenja krizom gasa.

„Ti političari će učiniti da njihovi građani umru od cerebrovaskularnih poremećaja, kada vide svoje (ogromne) račune za struju“, rekao je Peskov.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare