Izvor:rse

Milanović: Dodik je hrvatski partner u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik hrvatski je partner u BiH, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba.

Izjavio je to predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Zagrebu u ponedjeljak, 17. januara, prenosi agencija Fena.

“Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Ko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren”, kazao je novinarima.

Milanović je, takođe, naveo da je Dodik, “koji nije okrvavio ruke u ratu, legitiman predstavnik srpskog naroda”.

“Kao i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštovati”, kazao je hrvatski predsjednik.

Govoreći o zahtjevu političkih predstavnika Hrvata u BiH i Zagreba za izmjenom Izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva i članove Doma naroda Parlamenta BiH, Milanović je rekao da “ne vidi da srpska politika radi probleme Hrvatima”.

“Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo”, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara, ističući da predstavnici bh. Srba “nijesu mogli izabrati gori datum, te da on vrijeđa neke ljude”.

“Problem je što su hiljade Hrvata i puno više Muslimana ubijeni u Republici Srpskoj. S tim se naprosto teško pomiriti”, kazao je.

Milanović je dodao da je entitet Republika Srpska “činjenica koja je na neki način verifikovana u Dejtonu”.

“Tamo je potpis predsjednika Franja Tuđmana. Nema nazad osim ako izbije novi rat”, kazao je.

Iako je kazao da su se na ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjoj Luci pjevale “krive, loše i bezvezne pjesme”, Milanović je istakao da ga više od toga zanima položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Dok razgovaramo koje su se pjesme pjevale u Banja Luci, Hrvatima se uzimaju dvije stvari – Dom naroda i Predsjedništvo BiH”, istakao je.

Komentarišući nedavni sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije, najveće bošnjačke stranke u BiH, Bakira Izetbegovića s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ocijenio je da je riječ o neiskrenoj Izetbegovićevoj politici.

“Ista priča kao prije. Mi i Hrvati – Srbi su strani faktor…”, kazao je Milanović.

Ponovio je da je hrvatska diplomatija trebala stopirati usvajanje zaključaka Vijeća EU-a o BiH u kojima se ne spominju eksplicitno prava konstitutivnih naroda.

“Hrvatska vlast mora biti kategorična. Trebalo je zaustaviti. Izazvati pažnju, a ne skandal”, dodao je predsjednik Republike Hrvatske.

Milanović je 17. januara u Zagrebu odlikovao nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića za, kako je navedeno, izuzetan doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare