Minut ćutanja za Praljka u hrvatskom Saboru, pa incident

Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da će Hrvatska pokušati pravnim i političkim mehanizmima da ospori dijelove presude ratnim čelnicima bosanskih Hrvata.

Hrvatska će davati snažnu podršku BiH, Hrvatima u BiH i nastojati pravnim i političkim mehanizmama da vidi šta može učiniti u osporavanju dijelova presude“, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

On je naglasio da Haški tribunal sudi pojedinicima, a ne državama i da “s te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi uticali na njenu odgovornost”. 

Plenković je dodao da presude suda moraju doprinijeti i procesu utvrđivanja istine i pomirenja. 

Hrvatski premijer na početku svog obraćanja ponovo je izrazio saučešće porodici jednog od osuđenih iz šestorke, Slobodana Praljka, koji se juče po izricanju presude ubio popivši otrov u sudnici Haškog tribunala. 

To je događaj bez presedana za sud. On je na neki način uputio poruku šta misli i kako doživljava presudu koja je i po nama nepravedna“, dodao je hrvatski premijer. 

Premijer je takođe izrazio saučešće porodicama svih žrtava u BiH, bez obzira na to ko su počinioci zločina, prenosi B92.

On je nekoliko puta istakao da je Hrvatska pomagala BiH u vreme rata devedesetih i u vreme “agresije” na tu zemlju. Naglasio je i da je za Hrvatsku BiH prijateljska susjedna zemlja, kao i da uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za funkcionalnost i budućnost te države. 

Osim toga, Sabor Hrvatske sjednicu je počeo minutom ćutanja za Praljka, a u Saboru bi trebalo da bude pročitana i zajednička izjava parlamentarnih stranaka u vezi s haškom presudom. 

Protiv te izjave izjasnili su se poslanici opozicione stranke Glas. Poslanik te stranke Goran Beus Rihemberg napisao je na Fejsbuku da se ta stranka protivi instrumentalizaciji Sabora. 

Samoubistvo je izvršio pravosnažno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha Hrvatske demokratske zajednice da se Hrvatski sabor instrumentalizuje tako da u nastavku sednice nekom posebnom izjavom odbaci pravosnažnu presudu Haškog tribunala i da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta ćutanja potpuno su neprihvatljivi i skandalozni“, naveo je Beus Rihemberg. 

Incident 

Tokom pauze u Saboru dogodio se incident – Ivan Pernar iz Živog zida predložio je da nastave sa sjednicom, što je iziritiralo HDZ-ovca Damira Felaka

Felak je počeo Pernara da gađa papirima, a Hrastov Hrvoje Zekanović nazvao ga je glupanom i poručio da treba da se leči. 

Potom je ih je okružilo obezbjeđenje, ali nije bilo potrebe za intervenciju. 

Pernar je potom snimio kratki video u kojem je pozvao HDZ na odgovornost. 

Kako kaže, vladajuća HDZ pokušava da smisli šta će da kaže i da su im sada potrebi sastanci i pauze. 

Činjenica je sledeća – prema presudi haškog suda predsednik HDZ-a Franjo Tuđman učestvovao je sa još nekim drugim zvaničnicima iz BiH u zločinačkom poduhvatu. Ono što će HDZ sada vjerovatno reći je teško licemerno – da ne priznaje presudu. HDZ priznaje haški sud, ali je te iste generale, uključujući i Slobodana Praljka, isporučio Hagu“, naveo je Pernar. 

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare