Izvor:Avaz.ba

MMF: Dolazi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Pandemija koronavirusa pretvoriće ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-ih godina prošlog vijeka.

Pandemija će imati “najgore ekonomske posljedice od Velike depresije” 1929., rekla je Kristalina Georgieva koja je svoju procjenu dala uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i oni će trebati stotine milijardi dolara strane pomoći.

“Prije samo tri mjeseca očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020. Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u preko 170 zemalja”, kazala je ona. 

Georgieva je dodala da očekuje djelimični oporavak sljedeće godine ako se pandemija ublaži u drugoj polovici ove godine, ali je upozorila i da se situacija može i pogoršati.

Karantini koje su nametnule brojne vlade natjerale su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi. Ranije je ove sedmice UN-ova studija pokazala je da se 81 posto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelomičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Počelo uređenje pješačke zone ispred Gimnazije „Slobodan Škerovic”

Kako navode, projektom je predviđena prenamjena postojeće saobraćajnice u pješačku površinu sa štampanim betonom, s tim što...

Mitrović odgovorio Filipu Adžiću: Kome ti danas u ovoj...

“Borba protiv korupcije i zloupotreba položaja će biti dugačka i intezivna, pravda će zakucati na vrata onih...

Danilu Mandiću određeno zadržavanje do 72 časa

On će biti priveden na saslušanje kod sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici.

MITRIĆ ZA STANDARD: Đukanović mora potpisati zakone, u suprotnom...

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je za sjutra Prvu i Drugu vanrednu sjednicu parlamenta...

Biljana Srbljanović o slučaju Mike Aleksića: Pitati djevojku koju...

Biljana Srbljanović, profesorka na Fakultetu dramskih umjetnosti, reagujući na slučaj Miroslava Mike Aleksića koji je uhapšen pošto...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare