Mon Blan: Gradonačelnik od planinara traži depozit za troškove spašavanja

Uslovi na Mon Blanu su toliko opasni da bi planinari trebalo da plate depozit od 15.000 eura kako bi pokrili troškove spašavanja i eventualne sahrane, rekao je Žan-Mark Peleks, gradonačelnik Sen Žervea, mjesta u podnožju najviše planine zapadne Evrope.

Oni koji su ignorisali upozorenja i krenuli rutom Gute uz planinu igrali su „ruski rulet“, rekao je Peleks. On je dodao da je prosječna cijena spašavanja na planini 10.000 eura, a troškovi sahrane 5.000 eura.

„Neprihvatljivo je da francuski poreski obveznici pokriju te troškove“, istakao je gradonačelnik.

Peleks je rekao da planinski vodiči odbijaju da vode penjače popularnom rutom Gute, poznatom kao Kraljevski put – iz Sen Žervea ili obližnjeg alpskog turističkog mjesta Šamonija. Njihova odluka je na snazi najranije do sredine avgusta.

Međutim, tu su „pseudo planinari“, kako ih je Peleks nazvao, koji na svoju ruku kreću u osvajanje vrhova noseći „smrt u rancu“.

On je za BBC rekao da želi da ljudi reaguju, da shvate da je danas veoma opasno, čak samoubilački, penjati se na taj vrh. Mon Blan je visok 4.807 metara i ima 11 vrhova koji su iznad 4.000 metara.

Manjak snega tokom zime i izuzetno visoke temperature ovog ljeta destabilizovali su stene i učinili da se pukotine u njima mnogo teže prelaze. Visoka temperatura izazvala je topljenje glečera u Alpima, zbog čega je povećan rizik od lavina, a toplotni talas je izazvao i česte odrone kamenja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SDT razmatra da sasluša premijera Abazovića u vezi saznanja...

“Nakon današnjih izjava premijera u parlamentu, specijalni tužioci i državni tužioci upućeni na rad u Specijalno državno...

Kurti: Španija da prizna Kosovo, nije isti slučaj kao...

Prema Kurtiju, Španija treba da se složi i prizna Kosovo. „Znam da ima žalbi,...

Uručena vrijedna oprema barskim vatrogascima

"U pitanju je spasilačko korito i spasilačka spinalna daska sa pratećom opremom. Imajući u vidu povećan obim...

Filipović: Abazović je slagao, jedinu nekretninu koju sam ikad...

“Dritan je danas mučki i fukarski slagao. Ja od 2015. nisam politički eksponirana ličnost i ne moram...

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare