Na Suncu otkriveni čudni talasi: Kreću se prebrzo, ne znamo što se događa

Naučnici su na površini Sunca detektovali novu vrstu visokofrekventnog talas koji se kreće tri puta brže nego što su stručnjaci mislili da je moguće.

Uočili su da se ovi akustičnitalasi, nazvani visokofrekventni retrogradni (HFR) vrtložni talasi, kreću kroz sunčevu plazmu u suprotnom smjeru od njene rotacije.

S obzirom na to da naučnici ne mogu tako lako analizirati dubinska područja naše zvijezde, često mjere akustične talase koji se kreću po njenoj površini i odbijaju nazad prema jezgru, kako bi na taj način saznali što se zbiva u nepoznatim područjima Sunca.

Tri moguća uzroka, nijedan ne odgovara podacima

No kada su putem analize 25 godina podataka iz svemirskih i zemaljskih teleskopa otkrili da se HFR talasi na površini Sunca kreću do sada neviđenim brzinama, shvatili su da im nedostaje velik dio slagalice o načinu funkcionisanja naše zvijezde, piše Live Science.

Naučnici su u početku mislili da se ovi akustični solarni talasi formiraju blizu površine Sunca zahvaljujući Coriolisovoj sili koja djeluje na svako tijelo koje se kreće unutar rotirajućeg sistema. Smjer Coriolisovog učinka normalan je na smjer kretanja tijela kao i na osi rotacije određenog sistema te se čini da se tačke na ekvatoru rotirajućeg tijela kreću brže od tačaka na polovima.

Stručnjaci su smatrali da talasi nakon formacije ubrzavaju u HFR talase iz tri moguća razloga. Možda magnetno polje Sunca ili njegova gravitacija ubrzavaju Coriolisove talase ili to potiču supervruće konvekcijske struje koje se kreću ispod i preko sunčeve površine. No, nijedan od ovih procesa ne odgovara podacima.

“Izgleda da ovi talasi nisu nastali zbog spomenutih procesa”

“Kada bi se HFR talasi mogli pripisati bilo kojem od ova tri procesa, tada bi dobili odgovore na važna pitanja o funkcionisanju Sunca”, rekao je solarni fizičar Chris Hanson iz Centra za svemirske nauke Univerziteta Njujork u Abu Dabiju.

“No, izgleda da ovi talasi nisu nastali zbog spomenutih procesa, što je jako uzbudljivo jer to poteže dodatna pitanja”, dodao je.

Istraživanje naziva Discovery of high-frequency retrograde vorticity waves in the Sun objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Državne zastave na crkvama u Bandićima, Obzovici i na...

Ovime su se Bandići pridružili ostalim Crnogorcima koji...

Samardžić: Jedva čekam da dam izjavu, iz više razloga

Samardžić je na Tviteru prokomentarisao tekst sa portala Vijesti, objavljen danas, pod naslovom...

Predsjednik opštine Nikšić predlaže da EPCG kupi Željezaru

''Mi smo preuzeli fabriku, od sada svi pregovori mogu da se vode samo...

Poslije sto godina: Crnogorska zastava na crkvi na Bijeloj...

“Ovime su se Bandići pridružili ostaloj braći Crnogorcima koji su krenuli u misiju vraćanja crnogorskih simbola u...

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare