Njemački ambasador: Bombardovanje 1999. bilo potrebno za sprječavanje genocida

Ambasador Njemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo spriječiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

“Svjestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Savjeta bezbjednosti UN (o pokretanju vojne akcije). Ali neka odluka je morala da bude donijeta, cilj je bio izbjeći humanitarnu katastrofu, izbjeći genocid”, rekao je Šib.

Šib je kazao da je bombardovanje “bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo”.

“Problem je bio pronaći rješenje za Kosovo, prethodno su primijenjena sva diplomatska sredstva”, dodao je njemački ambasador.

Šib je rekao da je od presudnog značaja da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, da je cilj tog procesa jasan, i da je to sveobuhvatna normalizacija odnosa.

“Svi su saglasni da problem Kosova mora da se riješi, to bi bilo na dobrobit i Srbije i Kosova i regiona”, kazao je Šib.

Na pitanje da li bi Njemačka mogla da uskrati podršku Srbiji na evropskom putu ako Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, Šib je rekao da je to više od hipotetičkog pitanja i da ne želi da bude toliko pesimističan.

“Nadamo se da će obije strane biti konstruktivne, ne mogu pregovori da budu završeni pozitivno ako nema povjerenja i dobre atmosfere. Apelujemo na obije strane da izbjegavaju izjave koje mogu da pogoršaju atmosferu i otežaju postizanje kompromisa”, naveo je njemački diplomata.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Konatar: Ako URA stoji iza Fon Kramon, ko stoji...

On se zahvalio evropskim prijateljima "u razobličavanju pogubne politike DPS i njihovog predsjednika". "Evropski...

Kataro pobijedio Primorac

Nakon 32 minuta igre bilo je 9:9, da bi u šutiranju sa pet metara bili precizniji vaterpolisti...

U Srbiji počela proizvodnja vakcine Sputnjik V

Ruski fond je naveo da je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja proizvodi Sputnik V,...

GADAFIJA RASTRGLI NA ULICI, njegov SIN se vraća da...

Ahmed Gadaf al Dam, lider Nacionalnog borbenog fronta, smatra da sin Muamera al Gadafija, Saif al Islam...

U hrvatskoj luci zaplijenjeno 575 kilograma kokaina

Dubrovačko-neretvanska policija saopštila je da je kokain, koji je bio skriven u kontejneru sa voćem, stigao iz...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare