Izvor:nova.rs

Nova S: U Skaj porukama kavačkog klana krije se ubica Olivera Ivanovića, pominju se Milović i pripadnici MUP-a Srbije

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) protiv crnogorskog policajca Ljuba Milovića, Daniela Jovanovića, koji je radio u Upravi kriminalističke policije, njegove supruge Dušice Jovanović, koja je bila zaposlena u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA), kao i drugih optuženih, mogla bi da baci potpuno novo svjetlo na slučaj ubistva lidera Srba sa Sjevera Kosova Olivera Ivanovića i konačno rasvijetli ko je neposredni izvršilac likvidacije. Njegovo ime spominje se u presretnutim razgovorima Skaj aplikacije, piše Nova.rs.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ranije optužnicu protiv Milovića, supružnika Jovanović, kao i drugih optuženih zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Ekvadora u Evropu.

Organizator kriminalne grupe bio je Milović, a u optužnici je do detalja opisano kako je putem prekoekanskih brodova prenošena droga do evropskih gradova.

Optuženi supružnici iz BIA i MUP bili su bliski Miloviću, a njihova uloga bila je neki vid logistične podrške, ali i čuvanje novca stečenog krijumčarenjem droge. Supružnici su bili zaduženi da čuvaju novac Miloviću, da isti pakuju u vakum kese, a potom ga transportuju za Crnu Goru.

Ipak, možda bitnija stvar koju su radili jeste odavanja informacija iz povjerljivih baza BIA.

“Jovanovićeva je u bazama podataka BIA prikupljala strogo povjerljive podatke o istragama i raspoloživim operativnim saznanjima o pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe i aktivnostima drugih kriminalnih grupa. Potom je te informacije dostavljala suprugu Danielu Jovanoviću, a on dalje Ljubu Miloviću. Da je označene zadatke okrivljena Dušica Jovanović izvršavala proizilazi iz prikupljenih dokaza i to iz sadržine komunikacija koju je njen suprug putem Skaj telefona vodio sa Milovićem“, saznaje Nova.rs.

Prema saznanjima Nova.rs, ključni dokazi i protiv organizovane kriminalne grupe pribavljeni su putem Skaj aplikacije, na kojoj je prvookrivljeni Milović bio upisan kao „Oficir“.

Posebno značajno u spisima predmeta protiv ove grupe jeste da se u njima pominje poruka koja se odnosi na ubistvo političkog lidera Srba sa Severa Kosova Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine. Ovo je posebno važno uzimajući u vidu da do danas nije utvrđeno ko su nalogodavci, a ko direktni izvršioci likvidacije.

U porukama u čiji sadržaj je Nova.rs imala uvid, još iz 2020. godine, pominje se ubistvo Ivanovića. Tako je optuženi policajac Jovanović 23. januara 2020. godine Miloviću slao podatke koje mu je dostavila supruga.

“Brate, BIA ozbiljno počela da radi škaljarce. Prioritet su postali. Neku braću Matković iz Novog Sada koje snabdijeva robom neki Jaka Zaletel iz Slovenije. Skoro svi škaljarci pobjegli u Sloveniju“, napisao je Jovanović Miloviću.

Potom je dodao sljedeće: “Za kavački klan jedino idu informacije da je neko od pripadnika klana umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića. I ide priča kako je Dedović (ubijeni škaljarac Igor Dedović) htio da preuzme sam da vodi klan i pravio ekipu oko sebe unutar klana“.

“Ovo ti je čime BIA trenutno raspolože“, navodi se u porukama.

Iz presretnutih Skaj poruka jasno se može zaključiti da BIA ima određene informacije o ubistvu Ivanovića januara 2018. godine, a ovo nije prvi put da se Bezbjednosno-informativna agencija pominje u kontekstvu ubistva političara.

Interesantno je da je i sam Ivanović, prije ubistva, prijavio BIA svoja saznanja o tome ko mu prijeti, pa ipak, zločin nije spriječen, niti mu je, po svemu sudeći, dodijeljena pratnja.

Iako je pred prištinskim sudom u toku postupak za ubistvo Olivera Ivanovića, o samom zločinu i nalogodavcima su informacije i dalje šture.

Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Sjevernoj Mitrovici. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja.

Sa druge strane, kontroverzni biznismeni sa Kosova, Zvonko Veselinović i Milan Radojičić, teretili su se da su bili čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića. Protiv njih optužnica, međutim, nije podignuta jer nisu dostupni organima gonjenja, odnosno nikada nisu saslušani.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare