Novi premijer Izraela, nekadašnji je novinar, otac mu rođen u Novom Sadu, bavio se boksom…

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Izraela Jair Lapid (Yair), novi je premijer Izraela u tehničkom mandatu, odnosno do održavanja prijevremenih izbora.

Lapid, centristički lider, nekada je bio poznat po uspješnoj karijeri novinara i tv – voditelja. Rođen je u Tel Avivu i sin je oštrog sekularnog bivšeg ministra pravde Jozefa “Tomija” Lapida, (Yosefa „Tommy“) koji je takođe napustio novinarstvo i postao političar.

Njegov otac je rođen u Novom Sadu i porijeklo mu je iz mađarske jevrejske porodice. 

Njegova majka, Šulamit Lapid (Shulamit), je poznata književnica, scenaristkinja i pjesnikinja.

Amaterski bokser i poznavalac borilačkih vještina koji je objavio nekoliko knjiga, Lapid je bio kolumnista prije nego je postao spiker na Channel 2 TV, gdje je postao jako poznat i jednom se našao ja listi najpoželjnijih Izraelaca.

Stranku Yesh Atid je osnovao 2012. godine i mnogi su komentarisali da je to posljednja u seriji zvijezda koja pokušava iskoristiti svoju popularnost na političkoj sceni. No, stranka je bila veliki pobjednik izbora naredne godine kada je bila druga po broju osvojenih mandata (19) u Knessetu.

Od tada je Yesh Atid kredibilna snaga politike i bila je ključni dio Netanjahu (Netanyahu) koalicijske Vlade 2013-14 kada je Lapid bio ministar finansija. On se tada posvetio reorganizaciji sistema koji je davao isplate ultraortodoksnoj zajednici koju je on optuživao da cijedi novac od Vlade umjesto da traže poslove. Većinu njegovih promjena su njegovi nasljednici ukinuli.

Stranka je prešla u opoziciju 2015. nakon što je odbila savez sa Netanjahuom i doživjela je žestok udarac na izborima te godine.

Yesh Atid je 2019. sa Izraelskim otporom i Telemom formirala centrističku koaliciju Plavo i Bijelo na čijem čelu je bio bivši šef vojske Beni Ganc (Benny Gantz). Plavo i Bijelo se tada borila protiv Netanjahuovog desničarskog Likuda na tri izdanja izbora te godine.

Lapid je napustio savez nakon što je Ganc udružio snage sa Netanjahuom na formiranju krhke i kratkoročne alijanse marta 2020. godine. Lapid je optužio Ganca da je prekršio fundamentalno obećanje koalicije, a to je da će se boriti za uklanjanje Netanjahua sa pozicije.

Rekao sam Gantzu: Radio sam sa Netanjahuom. Zašto ne slušaš glas iskustva… On ima 71 godinu, neće se promijeniti – rekao je Lapid koji je nakon razlaza sa Plavo i Bijelo preuzeo svoje mjesto u Parlamentu kao šef Yesh Atida i čelnik opozicije.

Ipak, Vlada Izraela, čiji je Lapid bio član takođe nije bila dugog roka trajanja, obzirom da će parlament biti raspušten, a Izrael će ići u pete izbore u tri godine, nakon brojnih kritika ka ovoj ideološki različitoj i nestabilnoj koaliciji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krivokapić: Zastava Crnojevića je vraćena državi, a biće i...

 Zastava Crnojevića je zato vraćena da bude barjak obnovljene nezavisne Crne Gore. Vraćena državi, a biće vraćena...

Sjutra moguća kiša, do 37 stepeni

Od sredine dana u cijeloj zemlji očekuje se povećanje oblačnosti, uz mjestimičnu kišu ili pljusak sa grmljavinom,...

Militanti Islamskog džihada prekršili sporazum o prekidu vatre, nastavljeni...

Kako je dogovoreno sporazumom kojem je posredovao Egipat, prekid vatre je bio planiran za 20 sati. Međutim,...

Vuksanović-Stanković : Neka Abazoviću sad Porfirije pošalje helikopter da...

Vuksanović Stanković je rekla da tako prolaze svi koji umjesto da se bore za svoju državu služe...

Upriličena projekcija: Državna zastava i na zidovima Cetinjskog manastira

Nakon što su tokom cijelog dana donosili zastave i kačili na ogradu Cetinjskog manastira, građani su večeras...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare