Novi premijer Izraela, nekadašnji je novinar, otac mu rođen u Novom Sadu, bavio se boksom…

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Izraela Jair Lapid (Yair), novi je premijer Izraela u tehničkom mandatu, odnosno do održavanja prijevremenih izbora.

Lapid, centristički lider, nekada je bio poznat po uspješnoj karijeri novinara i tv – voditelja. Rođen je u Tel Avivu i sin je oštrog sekularnog bivšeg ministra pravde Jozefa “Tomija” Lapida, (Yosefa „Tommy“) koji je takođe napustio novinarstvo i postao političar.

Njegov otac je rođen u Novom Sadu i porijeklo mu je iz mađarske jevrejske porodice. 

Njegova majka, Šulamit Lapid (Shulamit), je poznata književnica, scenaristkinja i pjesnikinja.

Amaterski bokser i poznavalac borilačkih vještina koji je objavio nekoliko knjiga, Lapid je bio kolumnista prije nego je postao spiker na Channel 2 TV, gdje je postao jako poznat i jednom se našao ja listi najpoželjnijih Izraelaca.

Stranku Yesh Atid je osnovao 2012. godine i mnogi su komentarisali da je to posljednja u seriji zvijezda koja pokušava iskoristiti svoju popularnost na političkoj sceni. No, stranka je bila veliki pobjednik izbora naredne godine kada je bila druga po broju osvojenih mandata (19) u Knessetu.

Od tada je Yesh Atid kredibilna snaga politike i bila je ključni dio Netanjahu (Netanyahu) koalicijske Vlade 2013-14 kada je Lapid bio ministar finansija. On se tada posvetio reorganizaciji sistema koji je davao isplate ultraortodoksnoj zajednici koju je on optuživao da cijedi novac od Vlade umjesto da traže poslove. Većinu njegovih promjena su njegovi nasljednici ukinuli.

Stranka je prešla u opoziciju 2015. nakon što je odbila savez sa Netanjahuom i doživjela je žestok udarac na izborima te godine.

Yesh Atid je 2019. sa Izraelskim otporom i Telemom formirala centrističku koaliciju Plavo i Bijelo na čijem čelu je bio bivši šef vojske Beni Ganc (Benny Gantz). Plavo i Bijelo se tada borila protiv Netanjahuovog desničarskog Likuda na tri izdanja izbora te godine.

Lapid je napustio savez nakon što je Ganc udružio snage sa Netanjahuom na formiranju krhke i kratkoročne alijanse marta 2020. godine. Lapid je optužio Ganca da je prekršio fundamentalno obećanje koalicije, a to je da će se boriti za uklanjanje Netanjahua sa pozicije.

Rekao sam Gantzu: Radio sam sa Netanjahuom. Zašto ne slušaš glas iskustva… On ima 71 godinu, neće se promijeniti – rekao je Lapid koji je nakon razlaza sa Plavo i Bijelo preuzeo svoje mjesto u Parlamentu kao šef Yesh Atida i čelnik opozicije.

Ipak, Vlada Izraela, čiji je Lapid bio član takođe nije bila dugog roka trajanja, obzirom da će parlament biti raspušten, a Izrael će ići u pete izbore u tri godine, nakon brojnih kritika ka ovoj ideološki različitoj i nestabilnoj koaliciji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uprava policije demantuje: Nije izdato naređenje o pripravnosti i...

- Navodi iz predmetne objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo...

Eraković optužio IJZ i MZ za katastrofalne procente vakcinacije...

Ovaj rezultat je ocijenio katastrofalnim i kazao da je ova stopa vakcinacije vraćanje u srednji vijek. Konstatovao...

Spašeni turisti, satima zaglavljeni u stijeni u Vusanju

“Evakuacija sa nepristupačnog terena trajala je gotovo sedam sati”, saopštili su iz GSS-a.  . Oni...

Ukrajinski zvaničnik: Rusija granatirala Hmeljnicki, poginula jedna osoba; Kirilenko...

Prije nekoliko sati iznad tog područja ispaljene su četiri rakete, a snage protiv...

ISPORUKA STRUJE ZA ŽELJEZARU: Daka Davidović čeka EPCG do...

Očekuje da bi do petka, kada je zakazan novi sastanak radnika Željezare u vezi sudbine ove fabrike,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare