Izvor:Danas

O čemu su pričali Putin i Makron par dana pred rat?

Jedan dokumentarni film otkriva detalje razgovora francuskog predsjednika Emanuela Makrona sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u februaru ove godine, i istražuje zašto Makron i dalje želi direktnu komunikaciju sa Moskvom.

Četiri dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, Emanuel Makron je očajnički telefonirao sa Vladimirom Putinom u pokušaju da ga odvrati od rata.

Dvosatni razgovor je finalna scena dokumentarnog filma „Predsjednik, Evropa i rat“ novinara Gija Lagašea. On je posmatrao francusku vlast tokom predsjedavanja EU u prvoj polovini ove godine.

Saradnici francuskog predsjednika prate telefonski razgovor sa Putinom preko zvučnika u susjednoj sobi. Zapisuju bilješke, doturaju ih Makronu.

On i Putin se oslovljavaju imenima i ne persiraju. „Vladimire, možeš li da mi objasniš svoje viđenje situacije?“, pita Makron. „I da mi otvoreno – kako smo navikli – objasniš tvoje namjere?“

„Šta da kažem?“, uzvraća Putin. „Znaš šta se desilo.“ A onda priča kako je Ukrajina povrijedila sporazume iz Minska koji je trebalo da okončaju rat sa separatistima u Donbasu. Putin priča i da Kijev ima nuklearno oružje, što kod Makrona nailazi na nevjericu. Šef Kremlja još kaže da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ništa ne čini da sprovede Minsk. „On vas laže“, poručuje Makronu.

Šta Makron hoće?

Dokumentarac otkriva Makronove pokušaje da posreduje u zadnji čas i vodi gledaoca iza kulisa. Tu su razgovori sa Putinom koji na kraju ostaju uzaludni.

Novinar Lagaše je na pariskoj premijeri filma rekao da je želio da pokaže kako je politika kompleksna, posebno u vremena populizma i rata.

Makron nikada nije krio da želi direktnu komunikaciju sa Putinom. Kritičari na to kažu da francuski predsjednik precjenjuje sebe, ili da je naivan ako misli da može uticati na Putina.

„Mene je zanimalo zašto Makron priča sa Putinom iako ovaj laže, a njegove trupe čine ratne zločine. Šta je Makronova politička strategija kad ponavlja da Rusija ne smije biti ponižena“, rekao je Lagaše u jednom radijskom intervjuu.

U čuvenom telefonskom razgovoru 20. februara, Makron jednom diže glas na Putina. I to kada ruski predsjednik traži da se sprovedu zahtjevi separatista iz Donbasa.

„Ne znam gdje su tvoji advokati učili pravo i zakon kad kažu da u jednoj suverenoj državi nacrte zakona treba da predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlade“, rekao je Makron.

Putin je odgovorio da ukrajinske vlasti nisu demokratski izabrane. „Došli su na vlast krvavim pučem. Ljudi su živi spaljivani.“

„Putin uvek laže“

Makron pokušava da bude posrednik. Nudi da popriča sa Zelenskim i moli Putina da povuče trupe sa ukrajinskih granica kako bi se stanje smirilo. Predlaže sastanak sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u Ženevi. Putin je u suštini saglasan, ali kaže da mora da se posavjetuje u Kremlju.

Tu se u filmu vidi šef francuske diplomatske službe koji kaže: „Putin uvijek laže.“ Stvarno, do sastanka koje je predlagao Makron nije došlo. Ruske trupe su izvršile invaziju.

Na kraju razgovora, Putin kaže koji su mu prioriteti: „Hvala ti, Emanuele. Uvek je lijepo pričati sa tobom, jer imamo međusobno povjerenje“, kaže. „Od tebe ništa ne želim da sakrijem, ali sada hoću da igram hokej.“

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare