Optužnica pa potjera za roditeljima tinejdžera optuženog za ubistva u Mičigenu

Policija traga za roditeljima tinejdžera iz Mičigena koji je početkom nedjelje ubio četvoro učenika svoje srednje škole, nakon što je protiv njih u petak podignuta optužnica za ubistvo iz nehata, zato što su svom sinu kupili oružje kao poklon za Božić i ignorisali znake upozorenja da je mentalno nestabilan, čak i na sam dan pucnjave.

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakon što je njihov 15-godišnji sin Itan otvorio vatru u srednjoj školi u Oksfordu, oko 60 kilometara od Detroita, ubio četvoro učenika i ranio još sedmoro, prenosi Glas Amerike.

Pošto se nisu pojavili pred sudom, za njima je izdata potjernica. Dvije advokatice bračnog para Krambli saopštile su da oni ne bježe od zakona, ali se nisu pojavili pred sudom kada je trebalo da se izjasne o optužnici. Advokatice nisu odgovorile na pitanja da li su u kontaktu sa parom niti da li Džejms i Dženifer Krambli planiraju da se predaju vlastima.

Četiri dana prije pucnjave, Itan je sa ocem otišao u prodavnicu oružja gdje je Džejms Krambli kupio poluautomatski pištolj. Kasnije tog dana, Itan je objavio fotografije pištolja na društvenim medijima, navodeći da je „upravo nabavio novu ljepoticu“. Njegova majka je narednog dana napisala da njih dvoje „isprobavaju njegov poklon za Božić“, saopštila je tužilac okruga Ouklend Karen Mekdonald.

Zakon Mičigena zabranjuje mlađima od 18 godina da kupuju ili posjeduju oružje, osim u posebnim okolnostima kao što je lov sa dozvolom, i pod nadzorom odrasle osobe.

Mekdonald je na konferenciji za novinare izjavila da je cilj optužnice da se „uputi poruka da vlasnici oružja imaju odgovornost.“ Ključno pitanje je da li će tužioci moći da dokažu da su roditelji kupili pištolj za svog sina.

Znaci upozorenja

Tužioci su opisali nekoliko zastrašujućih znakova upozorenja na moguću tragediju, u danima prije pucnjave u srednjoj školi u Oksfordu, na oko 60 kilometara od Detroita. Jednog dana, jedan od nastavnika je vidio Itana Kramblija kako pretražuje sajtove sa municijom na svom telefonu za vrijeme časa, i obavijestio upravu škole. Škola je ostavila poruke Itanovoj majki ali ona nije odgovorila na njih. U SMS poruci sinu, Dženifer Krambli je napisala „LOL, ne ljutim se na tebe, moraš da naučiš da te ne uhvate“.

Na jutro pucnjave, nastavnik je otkrio crtež Itana Kramblija na kome se vidi pištolj, metak i osoba koja krvari, uz natpis „krv je svuda“ i „misli ne prestaju – pomozite mi., objavila je tužiteljka Mekdonald.

Džejms i Dženifer Krambli su pozvani u školu, gdje im je savjetovano da Itana odvedu kod psihologa u roku od 48 sati, dodala je Mekdonald. Oni su bili protiv ideje da odvedu sina iz škole, i nisu mu pretražili ranac niti ga pitali za pištolj, rekla je.

„Ideja da su roditelji mogli da pročitaju te riječi, znajući da im je sin imao pristup smrtonosnom oružju koje su mu sami dali je strašna, i po meni – to je krivično djelo“, izjavila je Karen Medkonald.

Itan Krambli se vratio na čas, a kasnije izašao iz kupatila sa pištoljem, ubio četvoro učenika i ranio još sedam osoba. Kada je objavljena vijest o pucnjavi u školi, Dženifer Krambli je Itanu uputila SMS poruku: „ne radi to“, saopštilo je tužilaštvo.

Džejms Krambli se, za to vrijeme, vratio kući da provjeri gdje je pištolj, a zatim nazvao policiju da prijavi da je njegov sin možda napadač u školi. Itanovi roditelji su pištolj držali u nezaključanoj fioci u svojoj spavaćoj sobi.

Za razliku od nekih država, zakon Mičigena ne nalaže vlasnicima oružja da čuvaju svoje oružje na bezbjednom mjestu kome djeca nemaju pristup.

Itanu Krambliju će se suditi kao punoletnoj osobi, iako je mlađi od 18 godina.

Napad u Oksfordu je bio najteža školska pucnjava ove godine, prema podacima medijske organizacije Education Week koja prati američku prosvjetu. To je ujedno i najnoviji incident u decenijama dugoj istoriji masovnih ubistava u američkim školama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ambasada SAD-a zabrinuta zbog nedavnog imenovanja Marojevića

Podsjećamo, u ime Vlade Crne Gore nedavno je u UO UCG imenovan nikšićki paroh Nikola Marojević.

Bečić osudio vandalski čin na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg

On je poručio da, poruke mržnje i netrpeljivosti nikada neće nadjačati multikonfesionalni i multietnički duh Crne Gore.

Golubović obećava uklanjanje Mladića sa pljevaljskih fasada

U rudarskom gradu na krajnjem sjeveru Crne Gore incidenti su učestali od pobjede na izborima prosrpskog Demokratskog...

Joković: Krivokapić obmanuo javnost, pet poslanika SNP sjutra pred...

On je rekao da premijer Zdravko Krivokapić iznosi potpune neistine o tome kako će poslanici SNP-a glasati.

Knežević: Pozivam bratstvo Eskobara da riješi spor, kuća im...

 Pozivam bratstvo Eskobara da riješi spor, kuća im ga daje, napisao je predsjednik DNP-a i jedan od...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare