Izvor:DW,

“Ovaj vikend biće presudan”

Njemačka kancelarka Angela Merkel vidi prve uspjehe u borbi protiv korone i razlog za "opreznu nadu", objavio je Dojče vele.

Međutim, ona i članovi njenog kabineta jednoglasno su pozvali Njemce da i dalje budu oprezni i disciplinovani.

“Ako građani i dalje budu disciplinovani, vlada Njemačke vjeruje da je prvo i malo ublažavanje strogih restrikcija moguće posle uskršnjih praznika. Ponašanje građana tokom ovog vikenda je presudan faktor”, naglasila je kancelarka Angela Merkel.

Broj novih infekcija u Njemačkoj lagano se smanjuje. Zbog toga kancelarka Angela Merkel trenutno ne vidi potrebu za pooštravanjem mjera za suzbijanje epidemije. Ona je pozvala građane da se disciplinovano pridržavaju ograničenja kontakta tokom Uskrsa.

„Možemo veoma brzo uništiti ovo što smo do sada postigli”, rekla je ona. Situacija je nestabilna.

Kancelarka namerava da u srijedu razgovara sa premijerima saveznih pokrajina o tome kako ograničenja u javnom i ekonomskom životu mogu biti ublažena.

“Mogući su samo mali koraci i to vrlo pažljivo”, kaže Merkelova.

Veoma važna procjena na osnovu koje će se razmatrati ti koraci biće studija nacionalne akademije nauka, Leopoldine, koja će biti objavljena u ponedeljak ili utorak. Merkelova je jasno stavila do znanja da se ne očekuje brzo ublažavanje restrikcija.

Prema Ministarstvu zdravlja Njemačke, sada u zemlji ima više od 50.000 ljudi koji su preležali koronu, od ukupno gotovo 110.000 zaraženih.

Ministar zdravlja Jens Špan takođe je naglasio da je važno ne ugroziti ove početne uspehe: „Još smo daleko od svakodnevice prije korone”. Festivali, posjete klubovima ili javna masovna veselja trebalo bi da se izbjegavaju nedeljama i mjesecima.

“Ako ostanemo dosljedni i tokom ovog uskršnjeg vikenda, postepeno vraćanje u normalu je vjerovatnije”, rekao je ovaj političar CDU.

On je takođe rekao da “dalekosežna ograničenja osnovnih prava u jednoj slobodnoj državi mogu da funkcionišu samo dok su prihvaćena i dok za njih ima razumijevanja”.

Ministar Špan je rekao da se trenutno u bolnicama liječi više od 3000 pacijenata oboljelih od korone – većina je na respiratorima.

Ali 10.000 kreveta za intenzivnu njegu je slobodno. Oko 85 odsto pacijenata se liječi ambulantno. Svakodnevno je moguće izvršiti do 100.000 testova, a sada ih je sve više u ustanovama za njegu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

Јoš jedan smrtonosni napad ajkule u Hurgadi, druga žrtva...

Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i tako potvrdilo...

Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom...

“Predstavljalo mi je veliku čast i privilegiju to što sam bila jedna od gošći koje su govorile...

Bugarska protjerala 70 ruskih diplomata

Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare