Izvor:nova.rs

Ovim oružjem je policija sinoć razbila demonstracije

Srpska policija rano jutros u silovitom naletu uz pomoć suzavca, konjice, pendreka i hamvija razbila je demonstracije ispred Narodne skupštine koje su započele juče kasno popodne nakon izjave predsjednika Srbije da će od petka biti uveden ponovo policijski čas. Po prvi put posle 2010. godine na beogradskim ulicama ponovo se osjetio suzavac.

Prva koškanja policije i demonstranata započela su već oko 22 časa, kada je poveća grupa prisutnih uspjela da upadne u hol Skupštine, ali policija koja je bila iznutra uspela je da uz pomoć pendreka i guranja, kao i uz ispaljene salve suzavca da rastjera okupljene. Policija je tokom ove akcije koja je trajala do ranog jutra primjenila dio paleta opreme koja se koristi za suzbijanje demonstracija i nereda na ulici.

Hemijske bombe i suzavac

Među demonstrantima i novinarima koji su izvještavali čulo se da je policija upotrebila „topovski udar“, prije nego što je bačen suzavac. Zapravo radilo se o hemijskoj ručnoj bombi pirotehničkog tipa oznake M-79 AG-1. Ova bomba ima tijelo cilindričnog oblika izrađena je od tankog aluminijskog lima. Bomba je ispunjena iznutra brzogorećom pirotehničkom smjesom i CS gasom. Osnovne taktičko-tehničke karakteristike bombe su: ukupna masa 450 grama, masa hemijske materije 103 gr, a prečnik tijela bombe 56 mm, vrijeme usporenja upaljača 3-4 sekunde, a vreme emisije hemijske materije 40-80 sekundi. Ove bombe se obično bacaju rukom, ali zbog malog dometa koriste se i puške oznake M-70 kojom se ostvaruje domet od 100 do 200 metara. Ispaljivanje se vrši i uvrtanjem bombe na tromblonski umetak.

Tokom sinoćnjih nereda na video snimcima i fotografijama mogle su se vidjeti i hemijske puške. Naime radi se o specijalnim vrstama pušaka i pištolja koji se koriste za bacanje suzavca, ali i gumenih metaka. Obično su raznih proizvođača i u kalibru su 37 i 38 mm.

U sredstvo za privremeno onesposobljavanje spada i suzavac, koji je sinoć izbačen u veoma velikim količinama, da se u jednom trenutku plato ispred Skupštine zabjelio od dima. Suzavac inače po klasifikaciji spada u nadražljivce a nazivaju se još i „lakrimatori“ čiji je najznačajniji predstavnik hlorocetofen (HAF ili CN). Ovaj gas djeluje u veoma niskim dozama pri čemu izaziva različite efekte. Na čovjeka deluje tako da kontaminirani koga ovaj gas zahvati počinje da suzi obilno, što ga primorava da zatvara oči, osjeća peckanje i upalu kože, posebno ako je koža morka. Ovi efekti mogu da budu toliko jaki da kontaminiranog tjeraju da napusti zonu djelovanja. Osjećaj na koži i očima je prividan i brzo nestaje na čistom vazduhu, mada se kod određenih osoba javljaju i alergični efekti. Na otvorenom prostoru nadražaji se javljaju znatno brže i nestaju do 10 minuta od izlaska iz kontaminirane zone. Mokra odjeća i znoj apsorbuju hlorocetofen, zato se i osjeća garderoba, ali nestaje po izlasku iz kontaminirane zone. Prilikom isparavanja čestica djelovanje suzavca se izvesno vrijeme produžava, pa često se mogu vidjeti upravo situacije kad većina demonstranata brzo skida odjeću sa sebe.

Oklopna vozila

Policija je sinoć takođe u poslednjoj fazi razbijanja demonstracija upotrebila i oklopna vozila tipa Hamer civilna verzija popularnog „Hamvija“, vojnog patrolnog terenca koji je stekao slavu posle Pustinjske oluje 1991. Policija, odnosno žandarmerija, koristi prerađene hamere iz zaostavštine rasformirane JSO. Vozila su proizvedena u kompaniji AM General, a uvezena su sredinom 1990-tih godina iz Makedonije. Vozila su dograđivana, montiranjem oklopa na teretni dio sa mogućnošću montiranja mitraljeza i bestrzajnih topova za izvođenje antiterorističkih operacija. Tokom suzbijanja demonstracija vozila služe za prevoz udarnih timova i pokrivanje određenih zona. Ova vozila na beogradskim ulicama za suzbijanje demonstracija upotrebljena su 2008. godine tokom mitinga u februaru mjesecu, poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Taktika upotrebe je da se tri do četiri vozila postave jedan pored drugog, a onda vozila naglo ubrzaju, pa se zaustave dok masa bježi i time se ubrzava potiskivanje okupljenih mnogo brže nego korištenjem klasičnog policijskog korodona.

Oprema policajaca za suzbijanje nereda

Policijska brigada koja je bila opremljena opremom za razbijanje demonstracija, a koju uličnim žargonom zbog oklopa koji nose zovu „kornjače“, opremljena je interventnim šlemovima sa ravnim vizirom, koji obezbjeđuje dovoljno prostora za stavljanje zaštitne maske i kad je vizir spušten. Ovi viziri imaju i dodatnu zaštitu od grebanja i zamagljivanja. Policijska brigada ih koristi u bijeloj verziji, a žandarmerija u plavoj i crnoj boji. Policajci su bili opremljeni interventnim štitovima koji štite policajce od djelova sačme, mehaničkih udara poput kamenja, flaša, hemijskih i drugih tečnosti. Ovi štitovi imaju automatski amortizer udara i nosač na unutrašnjoj strani štita. Štit je debljine 4 mm, težine je četiri kilograma. Postoji verzija debljine 6 mm koji su težine od šest do devet kilograma. Od ostale opreme policajci imaju štitnike napravljeni od plastike i mekog sunđera za zaštitu nogu i ruku. Štitnici su automatski oblikovani tako da omogućavaju nesmetanu pokretljivost u složenim uslovima. Policija je koristila i gumenu palicu (pendrek) napravljenu od sintetičke gume koja ima metalnu špiku u sredini što obezbjeđuje žilavost. Drška je anatomska što olakšava rukovanje policijskom palicom. Ove palice su dužine 550 mm, prečnika 30 mm, a težina iznosi oko 650 grama.

Konjička četa beogradske policije

Značajnu ulogu u suzbijanju demonstracija ispred Skupštine Srbije imala je i Konjička četa beogradske policije koja ima 19 konja, a jedan policajac ne duži samo jednog konja. Tokom angažovanja na suzbijanju nereda četa u punom sastavu izlazi na teren kao podrška snagama na terenu u slučaju nužne potrebe za intervencijom.

Policijski psi

Policija je tokom akcije suzbijanja demonstracija za protjerivanje ispred Skupštine koristila i službene policijske pse. Pa su tako kamere N1 zabilježile trenutak dok su se jedinice kretale iz pravca Takovske ka Kosovskoj ulici.

Nadzorne kamere

Veoma važnu ulogu u suzbijanju demonstracija za prenos slike u realnom vremenu i brzu identifikaciju osumnjičenih imale su i nadzorne kamere postavljene u ovom delu grada. Ove kamere su postavljene u okviru projekta „Bezbjedni grad“. Ove kamere omogućuvaju lakšu identifikaciju učesnika praćenje njihovog kretanja i prenošenja slike u realnom vremenu što omogućava brzu koordinaciju i prebacivanja snaga na određene tačke i brzo reagovanje.

Policija od ostale opreme za suzbijanje demonstracija, a koja nije upotrebljena, posjeduje široku paletu oklopnih vozila od Lazara 3 preko familije BOV M-15 i BOV M86 VP, zatim vodenim topovima i nizom teretnih kamiona koji su prepravljeni za brzo prebacivanje mobilnih timova. Zatim tu su i novi policijski helikopteri Erbas H-145M koji su opremljeni kamerama za noćno snimanje terena. Ovi helikopteri su u punom maksimumu korišteni za nadzor za vrijeme sprovođenja policijskog časa.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Milutin Simović: Otvaramo granice jer se stabilizuje situacija, termin...

Podiže Crna Gora rampe za građane zemalja regiona. Stanovnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Sjeverne...

Đukanović: Crna Gora potpuno čista u slučaju Možura

“Vjerujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to je već postalo dio...

Glavni grad i ove godine poklanja udžbenike svim podgoričkim...

“Na ovaj način nastavljamo dobru praksu, u saradnji sa resornim ministarstvima, tako da sva djeca koja polaze...

Severina pozitivna na koronu: Odmah se izolovala od sina

“Premda nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu da sam pozitivna na COVID 19, dok je test...

Predsjednik Vlade Duško Marković u Kolašinu: Ovo je Tivat...

„Onaj značaj koji za Crnogorsko primorje ima preobražaj i uspon Tivta na turističkoj mapi Mediterana – za...

NAJČITANIJE

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard:...

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena "Za budućunost Crne Gore", čije...

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Mugoša: Od sjutra Crna Gora otvara granice sa Srbijom

“Crna Gora će od sjutra otvoriti granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom, i...

„Škaljarce“ u BiH terete za šverc oružja i droge

Kako je Pobjedi potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, osumnjičeni su poznati istražiteljima, a trojica crnogorskih državljana označeni...

Komentari

avatar