Izvor:nova.rs

Plan Njemačke za Zapadni Balkan: U fokusu BiH i dijalog Beograda i Prištine

Tri vodeće partije Njemačke potpisale su koalicioni sporazum i najavile formiranje prve postmerkelovske vlade do 8. decembra. Pored ekonomskog preporoda zemlje, intenzivnije borbe sa koronavirusom i legalizacije kanabisa, Olaf Šolc, Analena Berbok i Kristijan Linder imaju planove i za Zapadni Balkan.

Sporazum tri njemačke stranke koje će formirati novu saveznu vladu – Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Liberala (FDP), podupire evropske integracije šest zemalja Zapadnog Balkana.

Sporazumom se predlaže otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, liberalizacija viznog režima za Kosovo, te nastavak pregovora s Crnom Gorom i Srbijom.

“Podržavamo evropsku integraciju šest zemalja Zapadnog Balkana, i u tom smislu potrebne reforme za ispunjavanje svih kopenhaških kriterijuma”, navodi u dokumentu koji su potpisali Šolc, Berbok i Linder.

U tom okviru biće ojačano civilno društvo, a posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena dijalogu Beograda i Prištine. Lideri tri partije zdušno podržavaju nastavak dijaloga koji je na klimavim nogama, uz posredstvo Evropske unije.

Pored dijaloga, održavanje dugotrajnog mira u Bosni i Hercegovini, na temelju očuvanja teritorijalnog integriteta, od imperijalnog je značaja za Zapadni Balkan, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da se paralelno s pristupnim pregovorima mora poboljšati kapacitet EU za primanje novih članica.

Sporazum su juče predstavili Šolc, Berbok i Linder, koji obećavaju formiranje vlade na čijem će čelu biti Šolc do 8. decembra. Prema nekim predviđanjima, Analena Berbok je buduća ministarka vanjskih poslova, dok će Kristijan Linder uskoro na čelo ministarstva finansija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare