Izvor:Beta

Počelo suđenje bivšem ministru Salviniju

U Palermu je danas počelo suđenje bivšem italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju (Matteo) optuženom za nezakonito blokiranje na moru 147 migranata 2019. godine i odbijanju da brod sa migrantima isplovi do neke od italijanskih luka.

Američkom glumcu Ričardu Giru (Richard Gere), čiji je dolazak na sud zatražila španska nevladina organizacija Open Arms koja je upravljala blokiranim spasilačkim brodom i koja je građanska strana u sudskoj parnici, biće dozvoljeno da svjedoči, naveo je sud i dodao da će svjedočiti i bivši italijanski premijer Đuzepe Konte (Guiseppe Conte).

Suđenje Salviniju, kojem prijeti do 15 godina zatvora, zvanično je počelo 15. septembra ali je nastavak odmah odložen. Današnje ročište pretežno je bilo proceduralno i trajalo je manje od tri sata.

Naredno ročište je zakazano za 17. decembar.

Salvini, lider ekstremno desničarske stranke Liga, odmah posle današnjeg ročišta novinarima ironično je rekao da suđenje ne može da bude ozbiljno ako je na sud pozvana holivudska zvijezda,”koja treba da svjedoči o njegovom animozitetu” prema migrantima.

Predstavnici organizacije Open Arms naveli da suđenje nema političku pozadinu.

“Spašavanje ljudi nije zločin, već obaveza, ne samo za kapetane brodova, već i za cijelu državu”, navela je organizacija.

Salvini je optužen za zloupotrebu položaja jer je zabranio iskrcavanje 147 migranata koje je spasila nevladina organizacija Open Arms u avgustu 2019. godine.

Salvini je šest dana odbijao da odobri iskrcavanje migranata, a brod se na kraju usidrio kod Lampeduze pošto su se pogoršali uslovi na brodu.

Migrantima je tada bilo dozvoljeno da se iskrcaju samo poslije naloga sicilijanskog pravosuđe nakon inspekcije na brodu koja je potvrdila ozbiljnost zdravstvene situacije migranata na brodu.

Poznat po svojim kontroverznim izjavama, posebno o imigraciji, Salvini je tada govorio da je djelovao za dobrobit Italije.

Salvini (48) je bio ministar unutrašnjih poslova od juna 2018. do septembra 2019. u vrijeme prve vlade Djuzepea Kontea.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Francuska kompanija nastavlja sa izvozom opasnog materijala iz Crne...

Iz Bijele je danas isplovio brod DAKOTA sa ukupno 7500 tona kontaminirane zagađene zemlje koja će biti...

Evropska agencija za ljekove odobrila antikovid pilulu Pakslovid

„Pakslovid je prvi antiviralni lijek koji se primjenjuje oralno koji je preporučen u EU za liječenje kovida-19“,...

Bogdanović: Krivokapić bio potpuno u pravu kada je rekao...

Ističe da smo jedina država u kojoj vlast organizuje proteste protiv sebe. " Jedina...

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije: Milanović postao državni neprijatelj Ukrajine

Tačnije, njegovo ime nalazi sa na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samoproglašenih neprijatelja Ukrajine.

Janović: Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da...

" Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da je za nasilje i nasilnike-nulta tolerancija! Mnogo tužan...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare