Pojačano prisustvo KFOR na sjeveru Kosovo, u Zvečanu policija koristila suzavac

Kosovska policija ispalila je suzavac kako bi rastjerala građane, nakon što ih je KFOR pustio da se okupe ispred zgrade opštine u Zvečanu 29. maja. Blokiran je i put do zgrade opštine, gdje je postavljena metalna ograda javljaju novinari Radija Slobodna Evropa(RSE).

Novinari RSE izvjestili su i o pojačanom prisustvu KFOR-a u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom u kojima je poslednjih dana došlo do porasta tenzija.

Lokalni Srbi iz ovih opština okupili su se 29. maja da se ponovo suprotstave novim gradonačelnicima, izabranim na lokalnim izborima 23. aprila.

Kosovska policija je saopštila da se nastavljaju protesti u blizini većinski srpskih opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na sjeveru.

Kako se navodi u saopštenju, demonstranti u Zvečanu pokušali su da prođu kordon policije u blizini zgrade opštine, “pokazujući nasilje i bacajući suzavac”.

-Policija je bila primorana da koristi legalna sredstva, poput spreja, da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu – navodi se u saopštenju.

Policija je takođe pozvala građane na dodatnu pažnju i oprez prilikom pozivanja na proteste.

Novinari RSE javljaju da su u Zubinom Potoku aktivirane sirene za uzbunu i da grupa građana nastavlja protest ispred zgrade opštine.

Predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić razgovarali su sa pripadnicima mirovne misije KFOR-a u Zvečanu 29. maja.

Rakić je u obraćanju okupljenima u Zvečanu rekao da imaju dva zahtjeva koje su prenijeli KFOR-u, i ambasadorima u Prištini.

“Naši zahtjevi su: da nelegalni, nelegitimni, šerifi kako sebe nazivaju, odu svojim kućama, pa nek šefuju svojoj rodbini. I da sva specijalna jedinica u zgradi opštine, oko zgrade, da se povuku na jug jer ovo nije policijska stanica, ovo je gradska opština”, rekao je.

“Ostajemo ovdje dok se ne ispune naši zahtjevi. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku”, rekao je Simić, potpredsjednik Srpske liste.

“Od KFOR-a očekujemo da ostanu statusno neutralni, da ne pružaju zaštitu ilegalnim parapolicijskim jedinicama, da sačuvaju mir, mi smo zainteresovani za mir. Narod je došao da zaštiti mir i porodice”, dodao je Simić.

Zećiri i Peci sa ambasadorom SAD-a na Kosovu

Načelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri i predsjednik Zvečana Ilir Peci bili su 29. maja na sastanku sa američkim ambasadorom na Kosovu Jeffreyjem Hovenierom.

Zećiri i Peci dolaze iz Demokratske partije Kosova u opoziciji.

Sastanak sa američkim ambasadorom održao se u Kancelariji Evropske unije u Prištini.

Hovnier, je nakon sastanka sa gradonačelnicima otišao u zgradu Skupštine Kosova.

‘Nasilan’ ulazak u zgrade opština

Grupe lokalnih Srba i kosovske policije sukobile su se 26. maja kada su novi predsjednici opština ušli u zgrade opština.

Međunarodna zajednica je pozvala Vladu Kosova da odustane od odluka i da ne pokušava da “nasilno ulazi” u zgrade opština, dok je Priština branila stav da novi gradonačelnici treba da odu u svoje kancelarije.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je 28. maja Kosovo da ne preduzima “jednostrane i destabilizujuće korake” na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da razumije zabrinutost međunarodnih partnera, ali “bilo koja druga opcija bi bila neispunjavanje ustavnih obaveza”.

Lokalni izbori na sjeveru održani su nakon što su u novembru čelnici četiri sjeverne opštine, sa Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, podnijeli ostavke.

Ova stranka je napustila sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare