Izvor:RSE

Pokrenut stečaj nad Radijom Slobodna Evropa u Rusiji

Sud u Moskvi započeo je stečajni postupak nad ruskim entitetom Radija Slobodna Evropa RFE/RL LLC, nakon što su lokalne poreske vlasti pokrenule proces ranije ove godine, zbog čega je RSE obustavio rad u ovoj zemlji.

Arbitražni sud u Moskvi donio je 15. avgusta odluku o pokretanju stečaja, koji je inicirala Federalna poreska služba 4. marta, navodeći da RFE.RL LLC duguje oko sedam miliona rubalja (112.000 dolara) poreskim vlastima za 2021. godinu.

RFE/RL LLC u Moskvi zastupa interese RFE/RL u Rusiji. Osnovan je 2020. godine zbog kontroverznog ruskog zakona o „stranim agentima“.

Medijska kuća ili pojedinac mogu da lobiraju za uklanjanje iz registra “stranih agenata” apelujući na Ministarstvo pravde i pružajući dokaze da više ne dobijaju strana sredstva. Međutim, nijedan medij ili pojedinac “strani agent” još uvijek nije uspio dokazati svoju nevinost.

Procedura stečaja proizilazi iz ruskih medijskih propisa koji nalažu da se RSE i druge kuće koje se smatraju “stranim agentima” označe kao takve obavještenjem u tekstovima, audio i video materijalima.

Oni su se takođe poklopili sa novim zakonom koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin a koji je stupio na snagu 5. marta. Taj zakon omogućava zatvorske kazne do 15 godina za ljude koji distribuiraju “lažne vijesti” o ruskoj vojsci u vrijeme kada je Moskva izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu.

RSE/RL je odbio da se pridržava odredbe o “stranom agentu” i od prošle godine je ruski regulator za medije, Roskomnadzor, podnio više od hiljadu administrativnih tužbi protiv RFE/RL LLC i njegovog direktora, naloživši im da plate skoro milijardu rubalja (16 miliona dolara) novčane kazne.

Zvanični početak stečaja pokrenut je jer RFE/RL LLC nije bilo u mogućnosti da plati porez jer su joj prošle godine sudski izvršitelji blokirali bankovne račune.

RSE smatra da je ruski zakon o stranim agentima izraz političke cenzure koja ne dozvoljava novinarima da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti. RSE/RL je uložio žalbu na poteze ruskih vlasti ruskim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Mnoge međunarodne novinarske organizacije i strane vlade izrazile su podršku RSE/RL i slobodi govora u Rusiji.

U martu, nakon 30 godina rada u ruskoj prijestonici, RSE/RL je morao da zatvori tamošnje dopisništvo. U registru stranih agenata Ministarstva pravde nalazi se oko 27 novinara koji doprinose programima RSE/RL.

U Rusiji su blokirani sajtovi Ruskog servisa RSE/RL i nekoliko njenih projekata, kao i njihovi nalozi na društvenim mrežama, ali uprkos tome, popularnost Ruskog servisa RSE/RL, lokalno poznatog kao Radio Svoboda, ostaje veoma visoka.

U martu, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu, više od 18 miliona korisnika interneta posjetilo je sajtove Radija Svoboda.

Od januara više od 100 miliona korisnika posjetilo je ove sajtove.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ko je Goran Petronijević, advokat Milana Radoičića organizatora napada...

Petronijević je pročitao Radoičićevu izjavu, u kojoj je priznao da je organizovao grupu u Banjskoj i da...

Joanikije sa generalom Lazarevićem: Vojska CG zaslužuje našu trajnu...

Srpski mitropolit je zahvalio Vojsci Crne Gore koja je probila put do manastira, navodeći da je to...

Šef hrvatske diplomatije: Spajić je proevropski političar u sastavljanju...

"Spajić je proevropski političar u sastavljanju Vlade", poručio je Grlić Radoman tokom obilježavanja godišnjice osnivanja logora u...

Državljanin Belgije se izgubio na Visitoru

“Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore otpočeli spasilačku akciju na Visitoru – Opština Plav. Naime državljanin Belgije...

Putin potpisao ukaz o regrutaciji 130.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare