Izvor:RSE

Pokrenut stečaj nad Radijom Slobodna Evropa u Rusiji

Sud u Moskvi započeo je stečajni postupak nad ruskim entitetom Radija Slobodna Evropa RFE/RL LLC, nakon što su lokalne poreske vlasti pokrenule proces ranije ove godine, zbog čega je RSE obustavio rad u ovoj zemlji.

Arbitražni sud u Moskvi donio je 15. avgusta odluku o pokretanju stečaja, koji je inicirala Federalna poreska služba 4. marta, navodeći da RFE.RL LLC duguje oko sedam miliona rubalja (112.000 dolara) poreskim vlastima za 2021. godinu.

RFE/RL LLC u Moskvi zastupa interese RFE/RL u Rusiji. Osnovan je 2020. godine zbog kontroverznog ruskog zakona o „stranim agentima“.

Medijska kuća ili pojedinac mogu da lobiraju za uklanjanje iz registra “stranih agenata” apelujući na Ministarstvo pravde i pružajući dokaze da više ne dobijaju strana sredstva. Međutim, nijedan medij ili pojedinac “strani agent” još uvijek nije uspio dokazati svoju nevinost.

Procedura stečaja proizilazi iz ruskih medijskih propisa koji nalažu da se RSE i druge kuće koje se smatraju “stranim agentima” označe kao takve obavještenjem u tekstovima, audio i video materijalima.

Oni su se takođe poklopili sa novim zakonom koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin a koji je stupio na snagu 5. marta. Taj zakon omogućava zatvorske kazne do 15 godina za ljude koji distribuiraju “lažne vijesti” o ruskoj vojsci u vrijeme kada je Moskva izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu.

RSE/RL je odbio da se pridržava odredbe o “stranom agentu” i od prošle godine je ruski regulator za medije, Roskomnadzor, podnio više od hiljadu administrativnih tužbi protiv RFE/RL LLC i njegovog direktora, naloživši im da plate skoro milijardu rubalja (16 miliona dolara) novčane kazne.

Zvanični početak stečaja pokrenut je jer RFE/RL LLC nije bilo u mogućnosti da plati porez jer su joj prošle godine sudski izvršitelji blokirali bankovne račune.

RSE smatra da je ruski zakon o stranim agentima izraz političke cenzure koja ne dozvoljava novinarima da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti. RSE/RL je uložio žalbu na poteze ruskih vlasti ruskim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Mnoge međunarodne novinarske organizacije i strane vlade izrazile su podršku RSE/RL i slobodi govora u Rusiji.

U martu, nakon 30 godina rada u ruskoj prijestonici, RSE/RL je morao da zatvori tamošnje dopisništvo. U registru stranih agenata Ministarstva pravde nalazi se oko 27 novinara koji doprinose programima RSE/RL.

U Rusiji su blokirani sajtovi Ruskog servisa RSE/RL i nekoliko njenih projekata, kao i njihovi nalozi na društvenim mrežama, ali uprkos tome, popularnost Ruskog servisa RSE/RL, lokalno poznatog kao Radio Svoboda, ostaje veoma visoka.

U martu, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu, više od 18 miliona korisnika interneta posjetilo je sajtove Radija Svoboda.

Od januara više od 100 miliona korisnika posjetilo je ove sajtove.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

Vuković: Pobijedićemo u Podgorici 23. oktobra da niko ne...

''Siguran sam da će, osim partija koje su predstavljale okosnicu državotvornog bloka uoči...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare