test

Preminula Odet Nil, simbol otpora u okupiranoj Francuskoj

Standard

28/05/2023

08:44

Odet Nil, stogodišnjakinja koja je postala simbol otpora tokom nacističke okupacije Francuske, umrla je juče, a predsjednik Emanuel Makron ju je nazvao utjelovljenjem ''vijeka predanosti i slobode''.„Odet Nil predstavljala je vijek predanosti i slobode. Nastavićemo da nosimo sjećanje na njeno djelo“, poručio je šef francuske države na Twitteru.

Rođena 27. decembra 1922. u Parizu i članica Mladih komunista od 1940. godine, za vrijeme okupacije dijelila je letke i učestvovala u demonstracijama, prije nego što ju je u avgustu 1941. uhapsila francuska policija.

Zatim je prebačena u internacijski logor u regiji Atlantska Loara, gdje je upoznala još jednog poznatog učesnika pokreta otpora, Gija Mokea, uoči njegovog pogubljenja zajedno sa 47 drugih zatvorenika.

Na „barijeri“, granici između logora za žene i onog za muškarce, ona mu je obećala poljubac koji nikada neće moći da mu da.

Posljednja poruka Gija Mokea takođe je bila za Odet – „Umrijeću, a da nisam dobio ono što si mi obećala“.

Povezani članci

Nil, koju su otad zvali „vjerenicom Gija Mokea“, potom je kroz tri godine premeštana u više logora, sve do onoga u Merinjaku, na zapadu Francuske, odakle je pobjegla 1944. da bi se pridružila pokretu otpora u Bordou.

Nakon rata, Odet Nil je cijelog života ostala vjerna svom komunističkom idealu i borila se za prava žena.

Izvor: Agencije
Izvor (naslovna fotografija):

AFP

Ostavite komentar

Komentari (0)