Izvor:Agencije

Putin proglasio aneksiju: Rusija od sada ima četiri nove regije; Zelenski: Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali ne sa Putinom

Dvjesta dvadeseti dan je rata u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o pristupanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji, saopšteno je iz Kremlja. Iz Kijeva najavljuju oštar odgovor. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zakazao hitan sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu te zemlje. Generalni sekretar UN Antonio Guteres planira da nastavi razgovore sa Rusijom.

Putin na Crvenom trgu: Pobijedićemo, Rusija ovim ljudima otvara svoje srce 

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da će Rusija “pobijediti” u sukobu sa Ukrajinom, na mitingu održanom na Crvenom trgu u centru Moskve u čast pripajanja četiri ukrajinske teritorije.

“Pobijedićemo”, rekao je ruski predsjednik, što je ispraćeno aplauzom nekoliko hiljada njegovih pristalica, od kojih su neki nosili ruske zastave.

“Dobro došli kući”, rekao je on obraćajući se stanovnicima aneksiranih ukrajinskih teritorija, poručivši im da su se “vratili u svoju istorijsku domovinu”.

Putin je razgovarao sa gledaocima pozvanim da gledaju televizijski pop koncert na Crvenom trgu.

“Rusija ovim ljudima ne otvara samo vrata svoje kuće, ona otvara svoje srce”, rekao je on na bini posebno postavljenoj za tu priliku na čuvenom trgu u podnožju zidina Kremlja. Među masom se mogao vidjeti veliki broj ruskih zastava, prenio je novinar AFP. Neki su nosili trake sa crnim i narandžastim prugama, nekadašnje carsko vojno odlikovanje koje je kasnije postalo simbol pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom.

Zelenski: Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali ne sa Putinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je spreman za dijalog sa Rusijom, ali da bi to bilo nemoguće učiniti sa sadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Ukrajina je bila i ostala lider u pregovaračkim naporima. Naša država je uvijek nudila Rusiji da se postigne dogovor o suživotu pod jednakim, poštenim, pristojnim i poštenim uslovima. Očigledno je da je sa ovim ruskim predsjednikom to nemoguće”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenio je Gardijan.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare