Putin: Rusija će morati da reaguje ako NATO pređe crvene linije u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u utorak da će Rusija biti prisiljena da reaguje ako NATO pređe njene ‘crvene linije’ prema Ukrajini, a NATO i SAD su upozorile Rusiju da će platiti visoku cijenu u slučaju nove vojne agresije protiv Ukrajine.

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevagnuti na svim stranama, ali želi da NATO bude svjestan zabrinutosti Rusije za vlastitu bezbjednost.

„Ako se neka vrsta napadačkog sistema pojavi na teritoriji Ukrajine, vrijeme leta do Moskve biće sedam do deset minuta, a pet minuta u slučaju postavljanja hipersoničnog oružja. Samo zamislite to“, rekao je Putin.

„Šta nam je činiti u takvom scenariju? Moraćemo da stvorimo nešto slično u odnosu na one koji nam prijete na taj način. I mi to možemo da učinimo sada“, istakao je.

Putin je dodao da je Rusija uspješno testirala novi hipersonični projektil na moru, koji će biti u upotrebi od početka iduće godine.

„Stvaranje takvih prijetnji (u Ukrajini) za nas predstavlja crvene linije. Ali, nadam se da neće doći do toga. Nadam se da će prevladati osjećaj zdravog razuma, odgovornosti za naše zemlje i za međunarodnu zajednicu“, dodao je Putin.

SAD i Velika Britanija su upozorile ranije Rusiju protiv bilo kakve nove vojne agresije na Ukrajinu, a NATO se sastao kako bi razgovarao o premještanju ruskih vojnika bliže granici s južnim susjedom.

Rusija je odbacila nagađanja o tome da planira napad na Ukrajinu i kaže da je raspoređivanje vojnika isključivo odbrambene naravi.

„Rusku Federaciju takođe zabrinjava činjenica da se u blizini njenih granica sprovode masovne vježbe, uključujući i one neplanirane, kao što je to bio slučaj nedavno u Crnom moru, kada su strateški bombarderi leteli 20 kilometara od naših granica. Ima preciznog oružja, a možda ima i nuklearnog oružja“, rekao je Putin.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović sa Timonijeom: Za Crnu Goru integracija ostaje ključna

Đukanović je čestitao na preuzetom predsjedavanju i “odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi...

Konjević: Inicijativa za skraćenje mandata Skupštini dokaz da je...

"Juče traži smjenu Abazovića, danas predlaže skraćenje mandata Skupštine. Podnesite ostavku ne brukajte se po stare dane....

Kabinet premijera: Koalicija ”Crno na Bijelo” da vrati mandat...

Saopštenje Kabineta prenosimo integralno:  „Kula neistina koja je bila osnov za konstrukciju manjinske Vlade,...

Pahor najavio: Parlamentarni izbori u Sloveniji 24. aprila

Pahor je obavijestio Državnu izbornu komisiju da će 9. februara raspisati redovne izbore za parlament i da...

Vlada razmatra inicijativu za skraćenje mandata Skupštini

Na dnevnom redu se navodi da je predlog odluke o skraćenju mandata parlamentu dostavio premijer Zdravko Krivokapić.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare