Izvor:Klix.ba

Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj

Ambasador Rumunije u Sjedinjenim Američkim Državama Andrei Muraru izjavio je u intervjuu za Vašington Post kako je ovoj državi potrebno stalno prisustvo američke vojske s obzirom da je Rumunija država s dugom i traumatičnom historijom ruske agresije.

Prema riječima ovog diplomate, NATO bi u narednom periodu trebao ojačati jugoistočni dio saveza naročito u kontekstu tenzija na relaciji Kijev – Moskva.

“To je ono što nam je potrebno, stalno prisustvo. Kao što smo vidjeli u posljednjih sedam godina, Rusija nam nije prijatelj i to je jasno. Rumunije je država s dugom i traumatičnom istorijom kada govorimo o ruskoj agresiji”, rekao je Muraru.

Prema pisanju Washington Posta, Rumunija koja je ušla u NATO savez 2004. godine, posebno je izložena ruskom uticaju i zbog toga zahtijeva dodatne američke trupe na teritoriji.

Osim toga, Rumunija je država koja ima najveću kopnenu granicu s Ukrajinom, a ima i priobalno područje na području Crnog mora koje je izuzetno teško braniti u slučaju sukoba.

“Rumunija je takođe dom jedine operativne jedinice za protivraketnu odbranu ‘Aegis Ashore’ što čini Moskvu još više bijesnom”, navodi Washington Post.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare