Izvor:Beta

Rusija optužila Izrael da rat Ukrajini koristi da skrene pažnji sa palestinskog pitanja

Moskva je kritikovala šefa diplomatije Izraela Jaira Lapida (Yair) jer se njegova zemlja pridružila državama koje su prije nešto više od nedjelju dana glasale za suspendovanje Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Lapid je optužen za “antiruski napad” zbog glasanja u UN 7. aprila, kada je drugi put u istoriji tog tijela jedna zemlja lišena prava članstva u Savjetu.

Ocijenjeno je da je to loše prikriven pokušaj da se iskoristi situacija u Ukrajini kako bi se odvratila pažnja međunarodne zajednice “sa jednog od najstarijeg neriješenog konflikta,izraelsko-palestinskog”, prenijeli su danas izraelski mediji.

U saopštenju se osuđuje Izrael za “nelegalnu okupaciju, parališuću aneksiju palestinskih teritorija” i blokadu pojasa Gaze kojim vlada Hamas.

“Takođe je vrijedno pažnje da se najduža okupacija u istoriji posleratnog svijeta sprovodi uz prećutnu saglasnost vodećih zemalja Zapada i stvarnu podršku Sjedinjenih Američkih Država”, dodaje se u saopštenju.

Nije poznato šta je tačno rekao Lapid, koji je optužio Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, poslije glasanja o suspenziji, da izazove gnijev Moskve, gdje je ocijenjeno da je njegova izjava agresivna, za žaljenje, te da se odbacuje.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je u to vrijeme osudilo “naopravdanu invaziju” Ukrajine i optužilo ruske snage za “ubijanje nevinih civila” i to je, kako navode izraelski mediji najznačajniji korak javno učinjen protiv Rusije od početka rata, uz podršku osudi te zemlje u Savjetu bezbjednosti UN prije nekoliko nedjelja.

U saopštenju se navodi da je Lapid rekao da nema promjene u stavu Izraela prema Savjetu za ljudska prava UN, koji izraelski lideri stalno optužuje za pristrasnost protiv, bez aluzije na Rusiju i invaziju Ukrajine.

Ni Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, ni Lapid nisu odgovorili na najnovije saopštenje Rusije.

Izrael izbegava da stane na bilo koju stranu od početka invazije na Ukrajinu 24. februara i jedna je od zemalja koja održava relativno tople odnose i sa Kijevom i sa Moskvom.

Rusija kontroliše vazdušni prostor nad Sirijom, susjednom zemljom Izraela, u kojoj izraelska vojska napada saveznike Irana.

Izrael je izazvao gnev administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena (Jospeh Biden) jer je odbio da bude kosponzor prve rezoluciije Savjeta bezbjednosti UN protiv ruske invazije, ali se od tada pridružio Zapadu optužujući Rusiju u nekoliko rezolucija svjetskog tela.

Jevrejska država se polako približila poziciji Zapada protiv Rusije, ali postoji razlika između premijera Izraela Naftalija Beneta (Bennett) koji je donedavno težio da posreduje između zaraćenih strana i uglavnom izbjegavao da kritikuje Rusiju i Lapida, čije su kritike bile mnogo oštrije.

I Benet i Lapid su međutim osudili masakr u Buči, ali je samo Lapid uperio prst na Rusiju.

Za rezoluciju o suspenziji Rusije iz Savjeta za ljudska prava glasale su 93 zemlje,24 je bilo protiv i 58 uzdržanih.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević: Napad na načelnika Istražnog zatvora nije upozorenje, već...

“Ne zna se šta je gore, da li mogućnost novog napada nakon eksplozije prve bombe što je...

Petrović za STANDARD: Dežurne na SOS liniji dobijaju prijetnje...

Petrović kaže da se kod trafikinga uvjek mora računati da osobe koje se javljaju iz tzv. rizičnih...

Milatović poručio Vukoviću: Sastaćemo se na dan primopredaje dužnosti

Nosilac liste Evropa sad Jakov Milatović poručio je gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću da će se sa njim sastati na...

UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA: Utvrđeno da je Cvetanović na snimku,...

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje za ubistvo Nikole Bojovića a koje se vodi protiv...

Dok se Crna Gora i komšije bore za tržište,...

U Crnoj Gori je tokom ljetnje turističke sezone boravilo najmanje deset puta manje turista iz Ukrajine i...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare