Rusija prestaje da dijeli informacije o nuklearnom oružju sa SAD

Moskva obustavlja dijeljenje informacija o svojim nuklearnim snagama sa SAD među kojima su i podaci o raketnim testovima, saopštio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svaku razmjenu informacija sa Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala svoje učešće iz Novog Sporazumu START sa SAD o ograničvanju nuklearnih arsenala (New START).

Putin je krajem februara u obraćanju naciji najavio prekid učešća Rusije u Novom START-u, uz tvrdnju da Moskva ne može da prihvati američke inspekcije lokacija sa ruskim nuklearnim oružjem doklegod Vašington i njegovi NATO saveznici otvoreno kao svoj cilj postavljaju – poraz Rusije u Ukrajini.

Predsjednik Rusije je tada rekao da se Moskva ne povlači potpuno iz ugovora, a rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštio da će ta zemlja poštovati ograničenja na broj nuklearnih bojevih glava i da će nastaviti da obavještavaju SAD o testiranju svojih balističkih projektila.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je prvobitno saopštilo da će Moskva nastaviti da obavještava SAD o planiranim probnim lansiranjima svojih balističkih raketa.

Juče su SAD saopštile da su prestale da razmjenjuju podatke o nuklearnom oružju sa Moskvom.

„Zbog neusklađenosti Rusije sa obavezama iz tog ugovora, Sjedinjene Države neće dati svoje podatke Rusiji, kako bi podstakli Rusiju da se vrati ugovornim obavezama“, rekao je izvještačima predstavnik Stejt Departmenta Vedant Patel.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare