Rusija ne isključuje mogućnost da bude izbačena iz globalnog bankarskog sistema

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov kaže da u okviru zalaganja, prije svega Sjedinjenih Država, da se prošire antiruske sankcije ne isključuje mogućnost da Rusija bude isključena iz međunarodne bankarske SWIFT mreže.

“Ne možemo isključiti nijednu od potencijalnih prijetnji. Te akcije su nerazumne i nepredvidive, stoga nas, naravno, ova situacija obavezuje da budemo u pripravnosti”, rekao je Peskov danas novinarima, upitan da li Kremlj očekuje potencijalno isključenje Rusije iz globalnog međubankarskog telekomunikacionog sistema, prenosi Raša tudej.

Vašington godinama prijeti isključenjem Rusije iz Društva za svjetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Moskva je odgovorila tako što je stvorila domaću alternativu za prekograničnu međubankarsku komunikaciju nazvanu Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS), koji treba da bude povezan sa kineskim prekograničnim međubankarskim sistemom plaćanja CIPS i budućim indijskim mehanizmom plaćanja.

Ruski platni sistem takođe će sarađivati sa iranskim SEPAM-om, budući da iranske banke nisu imale pristup SWIFT-u od 2018. godine nakon što su SAD ponovo uvele sankcije Teheranu.

SWIFT je finansijska mreža, sa sjedištem u Belgiji, koja omogućava prekogranične transfere velike vrijednosti bankama-članicama širom svijeta, a u čijem bordu su i šefovi američkih banaka. Ova mreža podržava većinu međubankarskih poruka, povezujući preko 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja i teritorija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bećiraj želio da napusti Tel Aviv, klub ga zaustavio

Tamošnje prvenstvo naprasno je prekinuo zbog tokom ratnih sukoba između izraelskih snaga i Hamasa.

Marković: Nema pregovora oko antifašizma!

Marković je kazao da je takva vijest iz Ministarstva prosvjete toliko bezumna, da uopšte neće dozvoliti sebi...

Bošković: Dođosmo do vremena kada svi koji promovišu antifašizam...

“Nevjerovatan sunovrat Crne Gore. Od građanskog, multietničkog i prije svega antifašističkog društva, koje je bilo primjer suživota...

Palestinski militanti ispalili više od 1.600 raketa prema Izraelu

Oko 400 raketa ispaljeno je iz Gaze i nije uspjelo doći do izraelske teritorije, rekao je Džonatan...

Ambasada SAD donirala Forenzičkom centru IT opremu vrijednu 108...

Rajnke je zajedno sa v.d. direktora policije Zoranom Brđaninom obišla Forenzički centar kako bi se upoznala sa radom forenzičkih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare